Van krot naar moderne bedrijfswoning

Door: Mirjam van Huet

Een verhaal over hoe een monumentale oude loods en voorheen kolencentrale en likeurstokerij, werd gerestaureerd tot magazijn, woning en gastenverblijf. 

Foto door: ?

In de Amsterdamse Jordaan staat een moderne loftachtige woning, met bijzonder veel glazen wanden en ramen. Het daglicht valt van alle kanten binnen, zelfs via het dak. Het contrast met de oude schuur die tot een jaar geleden op deze plek was te vinden, is enorm. Eigenaar Eric Schuijt vertelt over zijn restauratieproject: hij zocht slechts magazijnruimte, maar realiseerde een complete bedrijfswoning met gastenverblijf.

'Het laatste krot van de Jordaan', zo stond de bedrijfswoning van Eric Schuijt en zijn vriendin Carla van Tatenhove erbij toen ze het pand medio 2012 al wandelend ontdekten. 'Het was niet meer dan een oude loods. Een jaar of 150 geleden werd het gebruikt als kolencentrale en als likeurstokerij. Sommige spanten waren verwijderd, het hout was deels verrot en de ramen waren dichtgespijkerd. De eigenaar, een oude man, woonde in zijn caravan in de schuur.'

Magazijnruimte

De ontdekking van het pand was niet geheel toevallig; hun wandeling door de Jordaan had als doel om een magazijn te vinden voor Erics fietsenwinkel De Vakantiefietser. De oude schuur leek precies aan zijn wensen te voldoen.

Alleen, het pand stond niet te koop. Eric achterhaalde via het Kadaster de eigenaar en deed hem een bod per brief. In die brief vertelde hij ook over zijn liefde voor fietsen, zijn winkel en zijn behoefte aan magazijnruimte. Ook sloot hij een boek bij dat hij had geschreven naar aanleiding van een van zijn verre fietstochten. Een halfjaar later stapte de man zijn winkel binnen, met de boodschap: 'ik geloof dat ik het maar moet doen'. 

'De glazenwasser wast iedere keer 42 ramen'

Bedrijfswoning Jordaan

Onverwachte meevaller

Bewoonbaar was het gebouw toen geenszins. Er was geen fundering; de spanten leunden op de naastgelegen gebouwen. Van een vloer was geen sprake, in het pand lagen dezelfde stenen als op straat. Een positieve verrassing was dat de ruimte groter bleek dan gedacht. 'Er was niet alleen plaats voor een magazijn, we konden er een woning van maken. Sterker nog, er was zelfs ruimte voor een gastenkamer. Daar slapen nu geregeld klanten van De Vakantiefietser die helemaal van uit het buitenland naar onze winkel komen. Zo'n overnachting kunnen we dan als extra service aanbieden.'
Mede vanwege het gebrek aan fundering, besloten Eric en Carla een compleet nieuwe woning met magazijn achter de gemeentelijk monumentale gevel te bouwen. Om nog meer ruimte te winnen, lieten ze de grond gedeeltelijk uitgraven. Zo werd het achterste gedeelte 125 centimeter dieper. Daardoor kon een verdieping worden aangebracht. 'Met een structuur van stijgers hebben we de indeling uitgetest zoals we die voor ogen hadden', zegt Eric.

Maar liefst 42 ramen

Wie de woning betreedt, kan van de ene ruimte zo in de andere ruimte kijken; vrijwel alle wanden zijn van glas. 'De glazenwasser wast iedere keer 42 ramen', zegt Carla lachend. 'We hebben voor transparantie gekozen, omdat het een wens van monumentenzorg was dat de oorspronkelijke ruimtelijkheid van de schuur zichtbaar zou blijven.'

Met stalen kolommen en buizen wordt de historische gevel op zijn plek gehouden. Aan de buitenzijde is de gevel helemaal in ere hersteld. 'De voegen heeft het gevelbedrijf uitgefreesd en opnieuw gevoegd. Volgens de monumentencommissie van de gemeente is het zelfs een beetje té netjes gedaan', zegt Eric lachend.

Reacties

Er zijn nog geen reacties