Stadsvilla Mout: heerlijk thuiskomen in Schiedam

Door: Erna Oostveen

In Schiedam is een 18e -eeuwse rijksmonumentale patriciërswoning omgetoverd tot Stadsvilla Mout. Hier is het goed toeven: het pand ligt prachtig aan het water van de gerestaureerde Lange Haven en de suites zijn sfeervol en van alle gemakken voorzien. En in de nabije omgeving is van alles te ervaren voor liefhebbers van kunst, architectuur en goed eten en drinken.

Foto door: Stefan Ammerlaan

De geschiedenis van Schiedam en van Stadsvilla Mout is nauw verbonden met de productie van jenever. De familie van Pelt, tot het begin van de twintigste eeuw de bewoners van Stadsvilla Mout, produceerde korenbrandewijn, ofwel: jenever. Ze waren daarmee in Schiedam niet bepaald uniek: rond 1900 waren er maar liefst 400 branderijen en distilleerderijen en ook nog eens twintig molens, die allemaal graan maalden ten behoeve van de jeneverproductie.

Ik heb ontdekt dat ik niet alleen houd van hotels, maar ook van monumenten!

Stadsvilla Mout

Concerten
De familie van Pelt verkocht in de jaren twintig van de 20e eeuw het pand aan de Rooms Katholieke Volksbond. Die organiseerde er allerlei bijeenkomsten en bouwde het geheel om tot theater en concerthal de Arcade. Vaderlandse bands als Cuby and the Blizzards traden hier op, maar ook Fleetwood Mac deed de Arcade aan. Menig Schiedammer heeft goede herinneringen de Arcade.

Stadshotel
Na de bloeiperiode als concertzaal raakte het pand in verval. In 2015 kocht Corina Waaijer het, om er een boetiek hotel in te beginnen. ‘Het was enorm verwaarloosd, maar het pand greep me aan. Ik gunde het een tweede kans en ik zag ook echt voor me hoe ik hier een aangename plek voor mijn gasten van kon maken. Niet alleen vanwege de kwaliteit van het pand, maar ook omdat hier in de omgeving van alles te doen is.’

Leer alles over het stoken van jenever of doe een proeverij

Stadsvilla Mout
Corina Waaijer

 

Levensvatbaar
‘Wij hebben hier bijna drie jaar keihard gewerkt. Eerst moest alle schimmel, boktor en houtrot aangepakt worden. Overal liep het water langs de muren, vaak juist op plekken waar je het niet verwachtte. Het duurde dus wel even voordat het pand op zichzelf weer levensvatbaar was. En toen moest het nog een hotel worden. Ik heb ontdekt dat ik niet alleen houd van hotels, maar ook van monumenten! We hebben hier gelukkig de oude paneeldeuren kunnen hergebruiken. En beneden is nog een oorspronkelijk stuk muur zichtbaar.’

Aanloop
In de zomer van 2018 is Stadsvilla Mout opengegaan. Mout biedt onderdak aan zakelijke gasten, die er ook kunnen vergaderen. Rotterdam ligt om de hoek, maar weinig mensen weten dat Schiedam ook een aantal multinationals binnen de gemeentegrenzen heeft. Dat levert aanloop voor Mout op. Maar ook toeristen weten Stadsvilla Mout te vinden. Corina: ‘Dat zijn gezinnen die een weekendje hier zijn en met de watertaxi naar Rotterdam gaan bijvoorbeeld. Ook fietsers logeren hier, zij zijn van hieruit in een mum van tijd in het Westland. En voor al onze gasten geldt: in Schiedam zijn prima locaties om ’s avonds uit eten te gaan en er worden veel evenementen georganiseerd.’

Het pand greep me aan

Smaakvol
Eigenlijk hoeven mensen Schiedam helemaal niet uit om interessante excursies te maken. De stad heeft een pittoresk centrum met musea en ambachtelijke winkeltjes. Om de stad wat beter te leren kennen is een audiotour verkrijgbaar bij Museummolen de Walvisch. Deze tour leidt bezoekers langs alle jenever hotspots in Schiedam, waaronder het Nationaal Jenevermuseum, dat zich schuin tegenover Stadsvilla Mout bevindt. Leer hier alles over het stoken van jenever of doe een proeverij. Wil je iets spannends doen, boek dan een escaperoom bij het Jenevermuseum. Bijna naast het Jenevermuseum bevindt zich chocoladeatelier de Bonte Koe. Hier kan je een chocoladeworkshop volgen, maar ook gewoon een voorraad zalige chocolade voor thuis inslaan. Aan dezelfde kant van het water is er voor liefhebbers van spullen uit grootmoederstijd het Coöperatiemuseum, gehuisvest in een pand uit 1891.

Kunst in een monument
Voor kunstliefhebbers is het Stedelijk Museum Schiedam een must. Het Museum is gehuisvest in een voormalig gasthuis, een 18-eeuws klassistisch pand met een prachtige centrale hal. Daar is een proeverij van lokale heerlijkheden en een goed gesorteerde museumwinkel. Op de zolder van het museum bevindt zich een bijzondere collectie CoBrA-kunstwerken en er is een klein, maar fijne tekententoonstelling, met onder meer werk van Lennart Lahuis, in 2015 winnaar van de Koninklijke prijs voor de Schilderkunst. Heel bijzonder is ook de tijdelijke tentoonstelling met werk van Elspeth Diederix: zonder te fotoshoppen weet ze spectaculaire beelden te maken van het Zeeuwse onderwaterleven en van doodgewone bloemen.

Stadsvilla Mout

 

In een mum van tijd in het Westland

Groenste bieb
Maar vijf minuten lopen vanaf het Stedelijk is het oudste stadspark van Nederland te vinden. En loop je nog iets verder dan kom je bij de hedendaagse jeneverproductielocaties van Kuyper en Nolet terecht. Voor boeken- en monumentenliefhebbers hoort ook de bibliotheek van Schiedam op het ‘to-do lijstje’. De bieb is gevestigd in de 18e-eeuwse Korenbeurs. De bieb noemt zich de groenste bibliotheek van Nederland. Op het grote binnenplein staan levensgrote bomen en de inrichting is duurzaam: met ledverlichting, boekenkasten gemaakt van gerecycled industrieel karton en stoelen van pet-flessen. Voor wie toe is aan totale ontspanning beveelt Corina Waaijer de Thermen in Schiedam van harte aan.
Wat je ook op je programma hebt staan: na afloop is het heerlijk thuiskomen bij Stadsvilla Mout, aan de pittoreske Lange Haven, in je eigen suite die van alle gemakken voorzien is.

Lokale heerlijkheden en een goed gesorteerde museumwinkel

Stadsvilla Mout

Reacties

Er zijn nog geen reacties