Open Monumentendag 2019

Plekken van plezier #2: Hotel Spaander Volendam

Tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september is Hotel Spaander in Volendam geopend, dat recentelijk in het nieuws kwam met mysterieuze brieven uit Japan. Het Hotel uit 1881 van Leendert Spaander ligt aan de Haven in Volendam. Het hotel werd bezocht door diverse bekende personen, waaronder Pierre-Auguste Renoir, keizer Wilhelm II, Elisabeth Taylor en Muhammad Ali in 1976. 

Foto door: Wouter van der Sar

De geschiedenis van Hotel Spaander begint in 1854. Toen was het een dorpscafé en tegelijkertijd een postkantoor en tandartsenpraktijk, er gebeurde van alles. In 1881 heeft Leendert Spaander het gebouw gekocht. Hij was zeilmaker en zat op de grote vaart, daardoor kon hij redelijk goed Frans, Duits en Engels. Voor een dorp als Volendam was dat destijds bijzonder, men sprak hier alleen Volendams.

Betalen met een schilderij
Leendert begon het hotel en bedacht een plan om klanten te trekken. Hij besloot kunstenaars te prikkelen om naar Volendam te komen omdat het pittoresk was met de grote bottervloot en klederdracht. Veel kunstenaars logeerden in Spaander maar waren arm en betaalden hun kamer in de vorm van een schilderij. Zodoende heeft hij een grote collectie kunnen opbouwen. 

Brieven uit Japan
In Hotel Spaander hangt sinds kort een portret van Mr. Kaor, een ­Japanse man die al veertig jaar een paar keer per week dezelfde brief naar het hotel stuurt. Na een lange zoektocht speurde Het Parool de brievenschrijver op. De 64-jarige man bleek geen duidelijke reden te hebben waarom hij de brieven schrijft, anders dan dat zijn verjaardag op de 22ste is en de V van Volendam de 22ste letter van het alfabet is. 

Lees het hele verhaal hier

Reacties

Er zijn nog geen reacties