Open Monumentendag 2019

Plekken van plezier #1: Koninklijke Industrieele Groote Club Amsterdam

Door: Marieke Bosma

Het thema van Open Monumentendag 2019 in het weekend van 14 en 15 september is Plekken van plezier! Normaal gesloten, gaan dan de deuren open van de Koninklijke Industrieele Groote Club.  De sociëteit had in 1872 een pand nodig om 'in goed ingerichte lokalen het gezellig verkeer te bevorderen tussen haar leden'. Dat was de start van de bouw aan het pand op de hoek van de Kalverstraat en de Dam.

Foto door: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Normaal gesproken is dit monumentale pand vrijwel alleen toegankelijk voor de vijftienhonderd leden van een van de bekendste sociëteiten en businessclubs van ons land. Maar nu krijgt het publiek de kans het bijzondere interieur van dichtbij te bekijken tijdens Open Monumentendag.

Jubileum
De Club, die zich sinds 2013 'koninklijk' mag noemen zit in 2016 100 jaar op op de Dam, in het pand 'Industria'. De vereniging telt 1500 leden, veel afkomstig uit de top van het bedrijfsleven of bijvoorbeeld de gemeentepolitiek. Leden moeten minimaal op hbo-niveau hebben gestudeerd of 'een zakelijke of maatschappelijke positie bekleden waarin een dusdanig niveau tot uitdrukking is gebracht,' aldus de reglementen.

Industria
Het gebouw is het hoofdwerk van architect Foeke Kuipers. Voor het ontwerp liet Kuipers zich inspireren door de nabijgelegen Beurs van Berlage. Industria is ontworpen als ‘gemeenschapskunst’, waarbij kunst en kunstnijverheid de architectuur ondersteunen en accentueren . Kuipers maakte onder andere gebruik van pallisander- en ebbenhout, smeedijzeren lampen en hekjes, glas-in-lood, keramische tegels, marmer en velours. 

Evenementen
Ook niet-leden kunnen gebruik maken van de klassieke zalen met rijke kunst en cultuur. Je kan het huren voor trouwerijen, congressen of andere zakelijke evenementen. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties