Paleis het Loo trekt de meeste bezoekers in 2017

Door: Marieke Bosma

Kastelen en buitenplaatsen hebben het afgelopen jaar flink meer belangstelling getrokken. Bijna een miljoen meer mensen bracht een bezoek in 2017.  De ruim veertig die zijn aangesloten bij de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen hadden in 2017 samen meer dan 2,3 miljoen bezoekers. Dat is bijna een miljoen meer dan in het jaar ervoor. Hieronder vind je de top 5:

 

 

 

Paleis het Loo Apeldoorn

Foto door: Wikimedia

#1 Paleis Het Loo (393.000)
Paleis Het Loo is een museum in Apeldoorn. Met tuinen vol parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. En het Stallenplein waar historische auto's en rijtuigen te zien zijn. Het paleis is op dit moment weer open na een grote renovatie, ze zijn BuitenGewoon Open. De tuinen, stallen en restaurants zijn geopend tot 30 september.

#2 Kasteel de Haar (275.000)
Kasteel De Haar (vroeger Het Huys te Haer) is een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel herbouwd in neogotische stijl. Vanaf 4 april kunt u de verborgen kamers van De Haar bezoeken. De rondleiding ‘De verborgen kamers van De Haar’ geeft je een unieke blik in het geheime leven van het kasteelpersoneel. 

#3 De kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen (230.000)
Denk bijvoorbeeld aan kasteel Ammersoyen. Strategisch gelegen tussen Maas en Waal, in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard. Ammersoyen is één van onze best bewaarde middeleeuwse kastelen, gebouwd rond 1300. Van de zware schade uit de Tweede Wereldoorlog is sinds de grondige restauratie nauwelijks meer iets te zien. Van april t/m oktober: geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

#4 Kasteeltuinen Arcen (176.000)
Het huidige Kasteel Arcen stamt uit de zeventiende eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertog van Gelre. Het werd gebouwd op de restanten van het kasteel Het Nije Huis dat in het verleden verwoest werd. Oorspronkelijk stond er op een iets noordelijker gelegen locatie het eerste kasteel 'Het Huys t' Arssen' uit 1275. Vanaf donderdag 29 maart gaan de poorten weer voor het publiek, en is er genoeg te doen!

#5 Kasteel Muiderslot (138.000) 
Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden, gebouwd rond 1296, in ere hersteld vanaf 1370 en een Rijksmuseum sinds 1878. De eerste restauratie begon in 1895, de tweede, waarbij ook de directe omgeving in 17e-eeuwse staat werd teruggebracht, in 1955. De Taveerne is het sfeervolle museumcafé van het Muiderslot waar je iets drinken of lunchen. Bij mooi weer is het terras op het slotplein een heerlijke plek om van het kasteel te genieten. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties