

Ook monumenten kunnen van het gas af!
Nieuw te bouwen woningen krijgen geen gasaansluitingen meer. Ik zou zeggen: ook bij monumenten moet zoveel mogelijk regelruimte komen om te verduurzamen. Esthetische regels waren daar lange tijd de rem op, maar er is gelukkig beweging aan het ontstaan. Ik hoor nog vaak dat verduurzamen van monumenten ingewikkeld en kostbaar is, maar dat zal veranderen!
De aardbevingen in Groningen en de toenemende bewustwording van de milieuproblematiek hebben er mede voor gezorgd dat instanties steeds minder moeilijk doen als eigenaren van monumenten duurzaamheidsmaatregelen bij hun monument willen toestaan. Niet alleen voor het behoud van de aarde, maar ook voor het behoud van monumenten! Want als je als monumenteneigenaar niet verduurzaamt, wordt op termijn het wonen in zo’n pand onbetaalbaar. En onbetaalbare monumenten hebben geen toekomst.
Energiemaatregelen
Vanaf het moment dat ik eigenaar werd van een monument in Middelburg, nu alweer dertig jaar geleden, heb ik gezocht naar manieren om het pand duurzamer te maken. Een monumenten behouden vind ik op zichzelf al een duurzame daad van formaat: het betekent behoud van grondstoffen. En volgens mij wordt grondstoffengebrek het probleem van de toekomst. Ook het opvangen van extremer weer wordt een uitdaging. Op het vlak van energie heb ik stappen gezet, omdat hier quick wins te behalen zijn. Ik besloot me na isolatie te focussen op het zelf duurzaam opwekken van stroom.
Zonnepanelen
Op het dak heb ik tien zonnepanelen geplaatst. Dat mag in Middelburg nu gewoon op monumenten, als het maar niet teveel in het zicht is. Aan de zijkant van je pand moeten de eerste rijen dakpannen zichtbaar blijven. Wat dat betreft is onze gemeente nu een voorbeeld voor anderen, want er wordt in sommige gemeenten moeilijker gedaan over panelen op een monument. Op zichzelf prima dat ingrepen bij monumenten door de overheid kritisch gevolgd worden hoor, maar klakkeloos verbieden van zonnepanelen vind ik te kort door de bocht.
Klakkeloos verbieden van zonnepanelen vind ik te kort door de bocht
Grote schoorstenen zorgen voor schaduw
Mijn huis staat voor die panelen redelijk gunstig, maar ik heb wel last van de schaduwwerking van de grote schoorstenen. Normaal gesproken staan die panelen in serie geschakeld en dat betekent dat wanneer één paneel minder levert, de rest dat ook doet. Ik heb er nu een optimizer tussen gezet, ieder paneel produceert nu voor zich en dat zorgt er voor dat ik minder last heb van de schaduwwerking. Dankzij de laadpaal voor mijn elektrische auto maak ik autokilometers op mijn eigen zonne-energie! Overigens werken zonnepanelen op licht en niet alleen op zonlicht. Dus ook op een minder zonnige dag leveren zonnepanelen energie op, daar zijn nog wel eens misverstanden over.
Zonneboiler
Ik heb ook een zonneboiler, die warm water levert. Daarvoor heb ik op het dak één collector geplaatst die het water in de zonneboiler verwarmt. Ik heb de zonneboiler aangesloten op mijn wasmachine, met een hot fill ertussen. Die hot fill mengt koud water bij, zodat het water op exact de goede wastemperatuur in de wasmachine komt. Dat bespaart weer elektriciteit en ik zet de zonneboiler daardoor nog effectiever in. Zo’n hot fill kostte mij een jaar of acht geleden zo’n 200 euro. Dat heb ik inmiddels allang terugverdiend. Momenteel is er een ISDE subsidie op een zonneboiler aan te vragen. En op zonnepanelen kan je btw terugvragen, dat scheelt 21%.
Ik heb de zonneboiler aangesloten op mijn wasmachine
Zonnestroomproject
Mensen die op dit moment de keuze moeten maken voor duurzame energie, kiezen vaak voor de combinatie warmtepomp en zonnepanelen. Je moet natuurlijk wel eerst checken of het plaatsen van panelen op je monument wel mag. Een alternatief kan zijn om deelnemer te worden van een zonnestroomproject bij je in de buurt. Omdat mijn tien panelen niet voldoende leveren mijn volledige stroomgebruik te dekken, ben ik deelnemer geworden in een zonnepark dat in de buurt van Middelburg wordt aangelegd.


Reacties
Er zijn nog geen reacties