Leven in de brouwerij!

Onze favorieten #7: Bierbrouwerij de Prael Amsterdam

Door: Stella van Heezik

De Oudezijds Armsteeg stond er zo’n tien jaar geleden erg verkrot bij. Stadsherstel Amsterdam was eigenaar van een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal en zijn nu trots op brouwerij De Prael in hartje Amsterdam. Dit is niet alleen een bijzonder pand, ook de mensen die er werken zijn bijzonder. Het zijn mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Sjors van Dam

Foto door: De Prael

Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam vertelt: 'Het was een hele uitdaging maar al vlug kwamen we bij brouwerij de Prael terecht. Zij zaten met hun cliënten op een industrieterrein en wilden een meer positieve werkplek voor hun medewerkers en uitbreiden. De wens was naast een brouwerij een proeflokaal te beginnen en bierwinkel. Dit concept sloot naadloos aan bij ons project op de Wallen.

KLM-pandjes
De bierwinkel paste perfect in het Amsterdamse grachtenpandje die walvisvaarder Lambert van Tweenhuise voor 1600 liet bouwen. De brouwerij in het oude veilinghuisje op het binnenterrein waar nog wat ruimte was voor een zinken uitbreiding. En het proeflokaal kwam in onze nog nieuw te bouwen KLM-pandjes. KLM-pandjes? Ja, de echte. Die van de miniaturen die businessclass vliegers ontvangen als ze met KLM vliegen. Mijn toenmalig adjunct-directeur Jaap Hulscher kreeg op het moment dat wij aan het nadenken waren over de architectuur van de nieuwbouw zo’n huisje in handen en dacht: dat is grappig, iedereen zegt dat het typisch Nederlands is maar nergens staan deze blauw met witte huisjes. Hoe grappig zou het zijn om deze wit met blauwe huisjes te bouwen in Amsterdam.
En zo geschiedde. Dit paste ook weer goed bij de uitdaging omdat de wit geglazuurde stenen de donkere gang meer licht gaven en het echt iets positiefs toevoegde in de sombere steeg.'

Rondleidingen
Rondleidingen starten vanuit de winkel waarna een biertje gedronken kan worden in het proeflokaal. Het biertje bij de rondleiding met 1 biertje is een Bitterblond. Er is ook een rondleiding met proeverij met 4 bieren.
Reserveren kan hier.

Stella van Heezik
Tip van Stella van Heezik
​​​​​Hoofd Communicatie
Stadsherstel Amsterdam

 

KLM-pandjes

Reacties

Er zijn nog geen reacties