Leven in de brouwerij!

Onze favorieten #5: Brouwerij Oudaen Utrecht

Door: Marieke Bosma

Vlakbij het Centraal Station aan een van de mooiste grachten van Utrecht vindt u Oudaen, een stadskasteel met een verhaal. In het monumentale pand uit de 13e eeuw bevindt zich een grand café, restaurant, bierbrouwerij en verschillende zalen.

 

 

Foto door: Brouwerij Oudaen

Stadskasteel
Toen Utrecht nog  bestond uit houten huisjes met rieten daken, liet de steenrijke familie Zoudenbalch rond 1280 aan de Oudegracht een stenen kasteel bouwen. Iets meer dan een eeuw later kwam het stadskasteel, dat een baken was voor iedereen die Utrecht van verre naderde, in handen van de familie Van Houdaen. Zo komt het kasteel aan zijn naam. In de loop der eeuwen is het kasteel bewoond door verschillende voorname families, die er ieder hun stempel op hebben gedrukt. De feest- en vergaderzalen en het zelfgebrouwen bier van Oudaen zijn naar deze families vernoemd. Al ruim 30 jaar is Oudaen één van de meest bijzondere monumentale plekken in de binnenstad van Utrecht.

Brouwerij
In de middeleeuwen was schoon drinkwater schaars en waren thee, koffie, limonade en wijn alleen voor de rijken weggelegd. Bier, dat door het koken tijdens het brouwproces geen bacteriën bevatte, was voor iedereen. In 1610 waren er 22 brouwerijen in Utrecht, die voor het merendeel aan de Oudegracht lagen. In 1674 waren het er nog maar 14, tot er aan het eind van de 18e eeuw nog slechts 2 brouwerijen overbleven. Toen er in 1986 in de werfkelder van Stadskasteel Oudaen weer een brouwerij gevestigd werd, was het bier na 93 jaar terug aan de Oudegracht!

Heden
Na bijna 15 jaar wordt Stadskasteel Oudaen overgenomen door de PK Bar & Kitchen. Zij maken het tot wat het nu is: een heerlijke plek  waar je elke bij slok en op iedere plek een stuk verhaal beleeft. 

Rondleidingen
Leer en proef vooral tijdens een van deze rondleidingen:
Rondleiding I
In ca. 30 minuten krijgt u een rondleiding met uitleg over het brouwproces en proeft u onze klassieker: de Ouwe Daen
Rondleiding II
In ca. 60 minuten leert u over het brouwproces en krijgt u een glas Ouwe Daen met brouwersbittergarnituur.
Rondleiding III
In ca. 90 minuten legt onze brouwmeester u alles uit over het brouwproces, proeft u drie verschillende huisgebrouwen biertjes en geniet u van een bijbehorende brouwersbittergarnituur.

Reserveren kan via de website.

Margriet Boer
Tip van Margriet Boer
Marketing & Communicatie
Restauratiefonds

Reacties

Er zijn nog geen reacties