Onze favoriete kastelen

Onze favoriete kastelen #5: Kasteel Twickel

Door: Marieke Bosma

Kasteel Twickel ligt in het midden van Landgoed Twickel. Een vijftiende-eeuwse voorganger van het huidige kasteel bevond zich op de achterplaats, achter het kasteel. Opgravingen naar de fundamenten van deze voorganger vonden eind jaren 70 plaats. De oudste delen van het huidige kasteel stammen uit het midden van de zestiende eeuw.

Foto door: Wikimedia

De oorsprong van het huis en zijn bewoners gaat terug naar 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’ dat al snel de naam Twickel kreeg. Twickel is nooit in andere handen geweest, het vererfde van vader op zoon of op dochter. De laatste eigenaresse, Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, bracht de buitenplaats in 1953 onder in de Stichting Twickel. Naar haar wens wordt het kasteel nog steeds bewoond!

Tuinen en park
Twickel is vooral bekend vanwege zijn tuinen en park. De tuinen van Kasteel Twickel zijn een onderdeel van een uniek cultuurhistorisch erfgoed. Naast het kasteel ligt een formele tuin met vormsnoei figuren in buxus en taxus. De laatste barones ontwierp de rotstuin in Victoriaanse stijl. Het uitgestrekte park met vijvers en een wildbaan dateert uit de 18e eeuw. 

Bezoek
Tuinen & Park - met Oranjerie, kasteeltuinen, wildbaan en omringend park - zijn te bezoeken, evenals de Landgoedwinkel (het kasteel is beperkt open voor rondleidingen en kasteelconcerten). 

Nienke de Weerd
Tip van Nienke de Weerd
Communicatie
Restauratiefonds

Reacties

Er zijn nog geen reacties