Onze favoriete kastelen

Onze favoriete kastelen #4: Kasteel de Haar

Door: Marieke Bosma

Kasteel De Haar is het grootste kasteel van Nederland. Het werd tussen 1892 en 1912 gebouwd op de ruïnes van zijn voorganger, in opdracht van een vermogende adellijke familie. Zij wilden het kasteel gebruiken als nazomerverblijf. Hoewel het kasteel niet permanent werd bewoond, was het wel van alle moderne gemakken voorzien: van een enorme keuken tot elektrische verlichting en centrale verwarming.

Foto door: Wikipedia

Het park en de tuinen zijn ontworpen door de tuinarchitect Hendrik Copijn in nauwe samenwerking met Pierre Cuypers. Omdat baron Etienne direct wilde genieten van een volgroeid park, liet hij omstreeks 1895 circa 4-7 duizend volwassen bomen aanvoeren en planten in het park in wording. De formele tuinen rondom het kasteel zouden zijn geïnspireerd door de tuinen van Versailles.

Het geheime leven van het kasteelpersoneel
Tegenwoordig leer je op Kasteel De Haar alles over de wereld van weelde waarin de familie leefde. Ga wandelen in de stijltuinen rond het kasteel of duik dieper het landschapspark in. Het park heeft statige lanen met hoge bomen, kronkelige paadjes langs het parkbos, slingerende vijvers en romantische bruggetjes, bijzondere stijltuinen, een doolhof en een hertenkamp.

Margriet Boer
Tip van Margriet Boer
Marketing & Communicatie
Restauratiefonds

Reacties

Er zijn nog geen reacties