Onze favoriete kastelen

Onze favoriete kastelen #1: Chateau Neercanne

Door: Marieke Bosma

Kasteel Neercanne is een 17e-eeuws barokkasteel in het Jekerdal bij Maastricht. Het is het enige terrassenkasteel in de Benelux. Daniël Wolf van Dopff bouwde dit indrukwekkende kasteel in 1698 van mergelsteen die uit de grotten werd gewonnen. Hij liet op vier verschillende niveaus een fraaie baroktuin aanleggen. Vanaf het hoogste terras heb je een adembenemend uitzicht over de vallei en de tuinen!

Foto door: Oostwegel Collection

Alle gebouwen zijn grotendeels uit mergelsteen opgetrokken. Het gebruik van mergel in de bouw was aan het einde van de 17e eeuw eigenlijk vrijwel gestopt, maar de aanwezigheid van dit materiaal in de ondergrond zal bij de bouw de doorslag hebben gegeven. De buitenmuren van het kasteel zijn altijd okerkleurig beschilderd geweest. Het kasteel was het eerste bouwwerk in Maastricht, waarbij de ramen niet voorzien werden van hardstenen kruiskozijnen, maar veel lichtere houten kozijnen, volgens de laatste Franse mode.

Michelinster
Het à-la-carte-restaurant van Château Neercanne heeft een rijke culturele en culinaire traditie. Het sterrenrestaurant biedt een adembenemend uitzicht over de historische baroktuinen en het Jekerdal. Bij mooi weer nodigt het terras uit tot buiten lunchen en dineren. De keuken, onder leiding van chef de cuisine Gilbert von Berg en executive chef Hans Snijders , is Frans georiënteerd en maakt zoveel mogelijk gebruik van producten uit de regio. Restaurant Château Neercanne is sinds 1986 onafgebroken bekroond met 1 Michelinster.

Je kan online reserveren voor een heerlijke lunch of diner.
Er kan ook prachtig gewandeld worden in de omgeving!

Remco Vos
Tip van Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds

Reacties

Er zijn nog geen reacties