Start fortenseizoen

Onze favoriete forten #4: Fort De Batterijen in Nieuwegein

Door: Marieke Bosma

Na 100 jaar afgesloten te zijn geweest, opende De Batterijen in Nieuwegein eind 2016 voor het eerst de deuren voor publiek. Het oude fort biedt nu ruimte voor inspirerende en ontspannende evenementen. De kersverse locatie, ‘waar het gras zijn weg omhoog nog zoekt’, ligt in het groene hart van Utrecht. De natuur is hier flink uitgegroeid.

Fort De Batterijen Overeindseweg 25A Nieuwegein

Foto door: Stichting Liniebreed ondernemen

De Batterijen aan de Overeindseweg maakten onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en diende als voorpost van fort Jutphaas. Hier werd het dorp verdedigd voor aanvallen van buitenaf en was water het grootste wapen. Stroken weiland konden onder water gezet worden, wat er voor zorgde dat de vijanden veel energie nodig hadden om door de weilanden te komen.

Het Wachthuis
Het Wachthuis bevindt zich midden op het terrein van De Batterijen en biedt recreanten een plek om te ontspannen in een natuurlijke omgeving. Het betonnen pand bestaat uit een combinatie van drie gewelven met authentieke rode deuren. De glazen puien zijn de doorgang naar een 200m² grote vlonder, die direct aan het water grenst. Voor Het Wachthuis is een ruim terras voor de zonnige dagen gerealiseerd. De twee hectare grond die bij De Batterijen horen bieden een heerlijke plek om te spelen voor kinderen. De Batterijen is vanaf 14 april 2018 weer elk weekend van 11 tot 19 uur geopend voor publiek, in de tussentijd is het terrein ook voor groepen en zakelijke evenementen te boeken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties