Start fortenseizoen

Onze favoriete forten #2: Geofort in Herwijnen

Door: Marieke Bosma

GeoFort is een themapark op een spannend fort op het gebied van cartografie en navigatie. Alles op het forteiland staat in het teken van kaarten en navigatie. Het museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2018 en maakt kans op € 100.000 voor de realisatie van een Virtual Reality Experience. Tot en met 8 mei kun je stemmen op museumprijs.nl.

Geofort Nieuwe steeg 74 Herwijnen

Foto door: Stichting Liniebreed ondernemen

Bomvrije kazerne
Het vrij liggende fort kon van twee zijden door belegeraars onder vuur worden genomen. Daarom kent het fort een bijzondere, bomvrije kazerne. Deze bestaat uit twee hoge gebouwen met recht tegenover elkaar staande gevels. De afstand tussen de twee gevels is slechts 4 meter waardoor vijandelijke granaten weinig kans maakten om de kazerne op deze zwakke plek te raken. Vanuit de kazerne is het mogelijk om ondergronds in de aangrenzende gebouwen te komen. In het ene gebouw was in de kelders munitie opgeslagen, dat door een lift naar boven werd gebracht. Het andere gebouw was bedoeld voor het geschut. Op het terrein staan nog een oude genieloods en een aantal remises.

Geofort
In WOII werd de Waterlinie door de Duitse troepen omzeild door het droppen van parachutisten achter de linies. Hiermee kwam een eind aan de militaire rol van de forten. Een groot aantal Waterlinieforten heeft inmiddels een nieuwe functie. Fort bij de Nieuwe Steeg heet nu GeoFort en biedt activiteiten aan op het raakvlak van cartografie en navigatie. Op GeoFort ga je zowel binnen als buiten het experiment aan met verschillende geo-technieken. Kinderen kunnen speuren en spelen in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer.

 

Bernard Brons
Tip van Bernard Brons
Accountmanager
Restauratiefonds

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties