Interieurensembles om te bezoeken

Onze 5 favoriete interieurensembles #3 Sinds kort deels openbaar! Huis der Provincie Arnhem

Door: Marieke Bosma

Het Huis der Provincie was al een bijzonder gebouw maar na de renovatie en nieuwbouw is het van superklasse. Het gebouw dat eerder op deze plek stond werd  in 1917 wegens instortingsgevaar afgebroken. In 1924 werd een nieuw gebouw op deze plek in gebruik genomen. Dit gebouw werd tijdens de slag om Arnhem zo zwaar beschadigd dat het vervangen moest worden. Het huidige gebouw naar ontwerp van Jo Vegter, werd op 11 september 1954 door koningin Juliana geopend. 

Huis der Provincie

Foto door: A.J. van der Wal

Omdat het gebouw over de jaren steeds te klein bleek werd er in 2017 een nieuw gebouw op de oude locatie van Rijnstate door de ambtenaren in gebruik genomen, met een twaalf meter brede doorgang tussen beide provinciale gebouwen. Het monumentale Huis der Provincie werd ondertussen grondig gerenoveerd. Op 20 september 2017 kon het compleet vernieuwde provinciehuis door koning Willem-Alexander geopend worden. En in 2018 werd het vernieuwde provinciehuis uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar door de bond van Nederlandse Architecten!

Interieurensembles op de kaart
Nederland heeft een aantal monumenten waarbij het gebouw en het interieur één geheel vormen: interieurensembles. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft er ruim 70 uitgekozen om in beeld te brengen met foto's en verhalen.

'Het Huis der Provincie van Arnhem is een magnifiek interieurensemble uit de wederopbouwperiode, waarvan zelfs het kunstzinnig ontworpen linnendamast grotendeels intact is......'

Lees hier het hele verhaal.

Reacties

Er zijn nog geen reacties