Interieurensembles om te bezoeken

Onze 5 favoriete interieurensembles #2 Overnachten in Hotel Spaander Volendam

Door: Marieke Bosma

In 1881 opende Leendert Spaander zijn hotel, voornamelijk bedoeld voor kunstenaars die Volendam en de Volendammers wilden vereeuwigen. Daarmee werd Hotel Spaander een levendig centrum en een bijzondere ontmoetingsplaats voor veel schilders uit heel Europa. Een groot aantal kunstschilders liet als dank voor de geboden gastvrijheid of als vergoeding voor kost en inwoning een of meerdere schilderijen achter.

Hotel Spaander

Foto door: Wouter van der Sar

Art hotel Spaander ontvangt tot aan de dag van vandaag beroemde gasten. Na de vondst van de gastenboeken van 1885 tot 1938 heeft Hotel Spaander daar tastbaar bewijs van. Een aantal beroemde namen: Pierre-Auguste Renoir, William Randolph Hearst, Eleanor Roosevelt,
 Maurice Ravel, Walt Disney, Clark Gable, Kirk Douglas, Johan Cruijff, Elisabeth Taylor, Muhammad Ali en Prinses Beatrix.

Interieurensembles op de kaart
Nederland heeft een aantal monumenten waarbij het gebouw en het interieur één geheel vormen: interieurensembles. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft er ruim 70 uitgekozen om in beeld te brengen met foto's en verhalen.

'Volendam is het meest door buitenlandse toeristen bezochte dorp en dat heeft Hotel Spaander een rijke erfenis aan bijzondere schilderijen opgeleverd, achtergelaten door kunstenaars sinds het einde van de 19de eeuw.........' 

Lees hier het hele verhaal.

Reacties

Er zijn nog geen reacties