IJs eten op een monumentale locatie!

Onze 5 favoriete ijssalons #3: Noccio IJlst

Door: Marieke Bosma

Noccio IJs & Koffie is met een groot en variërend aanbod in ijs dé ijssalon in IJlst. Van vanille tot hazelnoot en van karamel met zeezout tot witte chocola met framboos en alles wat daar tussenin zit. Tom en Stefan zijn de trotse eigenaren van ijssalon Noccio. Het is voor hen een lang gekoesterde droom om iets in de horeca te gaan ondernemen. Ze zijn beiden dol op goede koffie en natuurlijk op lekker ijs, dus was deze combinatie al snel een feit.
 

Foto door: Noccio IJlst

Noccio betekent in het Italiaans hazelnoot en wordt fonetisch uitgesproken als Notsjoo. Noccio is een afgeleide van het Italiaanse woord Nuccio, wat de bijnaam was van de vader van Stefano. Nuccio heeft geen officiële betekenis en dus hebben Tom en Stefan het verbasterd naar Noccio als eerbetoon aan hem. Al het ijs en sorbets worden zelf gemaakt op ambachtelijke wijze. Hoe zij dat doen is te zien door het glas dat zicht geeft op de ijsbereidingsruimte. Het rijksmonument waar Noccio in is gevestigd is onlangs verduurzaamd

IJlst
IJlst is een kleine stad in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland en een van de Friese elf steden. Maar als mensen proberen alle elf Friese steden te noemen, zit IJlst er waarschijnlijk niet bij. Toch is dit ministadje een bezoek waard. Hoewel IJlst niet de bekendste Friese stad is, heeft bijna iedere Nederlander van zekere leeftijd herinneringen aan de producten die hier ooit vandaan kwamen. Mijn eerste paar schaatsen, de bekende ‘houtjes’, kwamen van de IJlster firma Nooitgedagt. Het historische gedeelte van IJlst een lange gracht, met daarlangs meest lage huizen met mooie oude geveltjes. Eén kerktoren priemt de lucht in, verderop een fabrieksschoorsteen, waarover later meer. Opvallend zijn de tuinen die aan weerszijden van de Eegracht liggen, zogenoemde overtuinen. Ze horen bij de huizen, maar de straat ligt ertussen. De bewoners moeten oversteken om op een bankje aan het water te gaan zitten. 

Overnachten in een Sinnehuske
IJlst en directe omgeving kun je in een dag prima bekijken, maar het stadje is als uitvalsbasis voor een langer bezoek aan Friesland ideaal. Overnachten kan in de Sinnehúskes op een oude scheepswerf midden in het stadje. Deze duurzame huisjes met warmte en elektriciteit uit zonne-energie liggen direct aan het water en voor ieder huisje ligt een elektrische fluisterboot waarvan je onbeperkt gebruik kunt maken.

Mark Munnichs
Tip van Mark Munnichs
Accountmanager
Restauratiefonds

 

Noccio IJlst

 

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties