IJs eten op een monumentale locatie!

Onze 5 favoriete ijssalons #1: Vitelli Amersfoort

Door: Marieke Bosma

Na 25 jaar als chef-kok te hebben gewerkt vond Jeroen van Voorn het tijd voor iets anders. Enthousiast kocht hij een Piaggio, een ouderwets Italiaans ijskarretje. Daarmee begon carrière in het ijs. Met de oude benzinepomp op de kwekersweg 7 in Amersfoort heeft hij nu 1 van de mooiste ijssalons van Nederland met een mooi zonnig terras.

Foto door: AD

In de zomer van 2017 pakt hij nog een heel bijzonder project op. De gemeente Amersfoort zit met snel groeiende woekerplant Japanse duizendknoop in haar maag. Toen Jeroen er achter kwam dat deze eetbaar was kwam hij op het idee: 'ik ga Japanse duizendknoopijs maken.' Jeroen liet zijn klanten een week lang het ijsje gratis proeven. 'Ik wilde weten wat zij ervan vonden. Veel van de proevers waren positief verrast en zeiden dat het inderdaad naar rabarber smaakte met een fris bittertje. Maar een deel vond het nog te veel een grondsmaak hebben.' Jeroen maakte het ijsje eenmalig, maar als er nou echt mensen zijn die erom gaan vragen, dan maakt hij het ijsje weer.

Symbool voor PK's
Het benzinestation is een modernistisch ontwerp van A.H. Rooimans en A. van Wageningen in opdracht van de Benzine en Petroleum Handel Mij. Jan Boon maakte de muurschildering van paarden op de voorgevel, die toen symbool stonden voor de PK’s van de auto’s. 

Gemeentelijk monument
Siesta (stichting industrieel erfgoed in de stad Amersfoort) heeft zich voor het behoud van dit gebouw ingespannen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de toekenning van de status van gemeentelijk monument. Gelukkig, want het benzinestation, hét symbool van de naoorlogse vooruitgang, verkeerde jarenlang in slechte staat. Het kunstwerk van Jan Boon, waarop paarden de gratie en kracht van de auto verbeeldden, was onherstelbaar. Het is vervangen door een prachtig nieuw mozaïek, met dezelfde symboliek. Siesta heeft ook een originele benzinepomp opgespoord, die door de gemeente is herplaatst. Daarna kon de nieuwe gebruiker aan de slag: IJs van Vitelli!

Bekijk ook de vlog die gemaakt is voor Open Monumentendag 2017, waarin de junior gidsen je alles vertellen over dit leuke monument.

Pierre van der Gijp
Tip van Pierre van der Gijp
Marketing & Communicatie
Restauratiefonds

IJs van Vitelli

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties