De Column van Marlou

Netwerk bouwen: 'samen ben je sterker!'

Column

In de laatste column van Marlou vertelt ze over het belang van een netwerk bij het verduurzamen van een monument. 'Monumenteneigenaren onder elkaar: dat is sowieso al een bijzonder gezelschap waar een gesprek nooit stilvalt. Maar eigenaren van een monument die met duurzaamheid bezig zijn: dat slaat werkelijk alles! Eerst heb je er tien en voor je het weet zitten er vijftig in je keuken!'

Foto door: Marlou Boerbooms
Column door
Marlou Boerbooms

Marlou Boerbooms

Biografie

Marlou Boerbooms zet zich in voor een duurzame wereld waar comfortabel wonen hand in hand gaat met zo weinig mogelijk verspilling. Het gaat daarbij ook om simpele ingrepen met groot effect. Ze zal de komende tijd verschillende onderdelen van het verduurzamen van haar monument in Middelburg de revue laten passeren, zoals de verwarming van het huis, gebruik maken van zonne-energie, het beperken van het elektriciteitsverbruik en de overstap naar ‘gasloos’.

Marlou deelt haar kennis en ervaringen op de Monumenten Community.

Ik woon niet alleen duurzaam, ik rijd ook groen. Mijn zonnepanelen leveren energie aan mijn laadpaal aan huis maar de eerste jaren gebruikte ik de laadpaal hier in de buurt. En die laadpaal, die bracht wat teweeg in Middelburg! Wij hadden als elektrische rijders elkaars 06, waarmee we elkaar op de hoogte hielden van het aan- en loskoppelen van ons voertuig. Bij het wisselmoment bij de laadpaal spraken we vaak even met elkaar. Geleidelijk aan werd duidelijk dat aan deze laadpaal een leuk groepje monumenteneigenaren gekoppeld zat! Ieder was voor zich bezig om ook in huis duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Zo ontstond in 2015 ‘Middelburg Groene Monumentenstad’: een groepje monumenteneigenaren die wilden verduurzamen.

Geleidelijk aan werd duidelijk dat aan deze laadpaal een leuk groepje monumenteneigenaren gekoppeld zat!

Aan de keukentafel
Eens in de maand kwamen we op zaterdagmorgen bij elkaar, telkens bij iemand anders aan de keukentafel. We wisselden ervaringen uit rondom de verduurzaming van onze monumenten. Iemand had een energiemanager, een ander had ervaring met dubbel glas. Weer iemand anders had de open haard vervangen door een pelletkachel en er had ook iemand ervaring met het plaatsen van een warmtepomp.  Het thema in mijn monument was ledverlichting en domotica. We creëerden wat publiciteit rondom onze groep en het eerste persbericht pikte omroep Zeeland meteen op. Ook een journalist van de PZC sloot aan, schreef enthousiaste stukjes in de krant.

Gelukkig konden wij vanuit de Energieke regio Zeeland ondersteuning krijgen voor onze zaterdagochtend bijeenkomsten. Want al snel zaten we van de oorspronkelijke acht op vijftig deelnemers die allemaal zonnepanelen wilden toepassen! Toen besloten we dat we een andere vorm moesten gaan zoeken, er was gewoonweg te veel belangstelling.

Open monumentendag met duurzame huizenroute
Tijdens open monumentendag organiseerden wij een aantal jaren achter elkaar met tien eigenaren van een monument een ‘duurzame monumenten route’. Dat was een groot succes! Als klap op de vuurpijl organiseerden wij een duurzaamheidsmarkt op de Markt. Daarbij waren allerlei groene initiatieven zoals Middelburg Rozenstad en Zeeuwind aanwezig en ook de Zeeuwse Milieu Federatie en diverse overheden. Het ging toen niet alleen over het verduurzamen van je monument, maar over het verduurzamen van je leven. Dus was er volop vegetarisch eten. En de Groentehal, die ook in een monument zit, deelde appels en peren uit vanuit de kofferbak van een Tesla, die stond te glimmen op de markt. Dat laatste was mooi symbolisch, want we waren ooit bij elkaar gekomen dankzij onze elektrische auto’s. Al met al heb ik met al die mensen veel ontdekt en veel kennis kunnen delen.

Oplaadpunt auto

Er zou een ‘duurzaam bouwen loket’ speciaal voor monumenten moeten komen

Op excursie
We deden ook kennis op buiten Zeeland. We zijn met een groep monumenteneigenaren op excursie geweest naar de Woonwijzerwinkel in Rotterdam, echt een aanrader. Het is leuk om daar allerlei nieuwe mogelijkheden te bekijken en het er met elkaar over te hebben. Wij zijn ook twee keer naar de Groene Grachten in Amsterdam geweest. Hun groene menukaart werkt heel goed en is al bij veel energieloketten opgenomen. Eigenlijk zou er een ‘duurzaam bouwen loket’ speciaal voor monumenten moeten komen.  In onze eigen regio zien we al dat er bij elk energieloket een eigen hoekje is ingericht voor monumenten.

Veel bereikt
Nu zijn we drie jaar verder. De duurzaamheidsmarkt wordt nu jaarlijks georganiseerd. De gemeente heeft samen met allerlei aanbieders, Middelburg Groene Monumentenstad en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), waar de Monumentenwacht deel van uit maakt, een innovatieve aanpak voor Duurzame monumenten’ opgezet. Er wordt gewerkt aan een monumentenpaspoort, waar Zeeland voorloper in is. In Veere, Zierikzee en Middelburg is de ‘cursus duurzaam wonen in je monument’ gegeven en er zijn bijeenkomsten voor eigenaren georganiseerd. Wij hebben met onze steeds groter wordende groep stof doen opwaaien. Veel zaken waar wij tegenaan liepen, zijn nu bespreekbaar. Maar er blijft nog genoeg over om op zijn tijd strijd voor te leveren.

Wij hebben met onze groep stof doen opwaaien

Kennis delen
Nog steeds ontvangen we wel eens een geïnteresseerde monumenteneigenaar die met eigen ogen een bepaalde oplossing wil bekijken. We zijn weer bij hoe we begonnen: een open deur voor mensen die kennis willen halen. En een kopje koffie erbij voor de gezelligheid!

Ik heb het geweldig gevonden om ook op deze plaats mijn kennis met jullie te delen. En heb je een vraag, bijvoorbeeld over het starten van een groene monumentenclub in je eigen woonplaats, dan kun je die stellen op de Monumenten Community, via mijn website of op Facebook.

Kennis delen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties