De Column van Marlou

Marlou: ‘Ik word steeds fanatieker.’

Column

Duurzaamheid is altijd een uitdaging, maar in het monument toch net een beetje extra. Er is technisch steeds meer mogelijk, maar in een monument moet je soms wat voorzichtiger zijn, bijvoorbeeld met isolatie. Toch heb ik ook met kleine, simpele maatregelen flinke stappen voorwaarts kunnen zetten die tot minder energieverbruik hebben geleid.

Foto door: Marlou Boerbooms
Column door
Marlou Boerbooms

Marlou Boerbooms

Biografie

Marlou Boerbooms zet zich in voor een duurzame wereld waar comfortabel wonen hand in hand gaat met zo weinig mogelijk verspilling. Het gaat daarbij ook om simpele ingrepen met groot effect. Ze zal de komende tijd verschillende onderdelen van het verduurzamen van haar monument in Middelburg de revue laten passeren, zoals de verwarming van het huis, gebruik maken van zonne-energie, het beperken van het elektriciteitsverbruik en de overstap naar ‘gasloos’.

Marlou deelt haar kennis en ervaringen op de Monumenten Community.

Het heeft geld en milieuwinst opgeleverd en nog meer comfort in huis ook. Ik noem dat laaghangend fruit: het hangt voor iedereen voor het grijpen. Ik deel dat fruit graag met zoveel mogelijk mensen!

Onder het motto ‘Meer met minder’ begeleid ik mensen, organisaties en particulieren, naar een duurzamer leven. Toen ik dertig jaar geleden eigenaar van een monument werd, ging ik natuurlijk ook met mijn eigen pand aan de slag. Dat begon met metingen. Meten is weten, is mijn motto en dat heeft me al veel winst opgeleverd, bijvoorbeeld op het verminderen van het energiegebruik.

Meten is weten, is mijn motto en dat heeft me al veel winst opgeleverd

Ik kreeg van het netwerkbedrijf gratis een slimme energiemeter. Die dingen zijn op zichzelf helemaal niet slim, maar je kan ze wel slim maken door er een energieverbruiksmanager op aan te sluiten. Op de site van Milieu Centraal vind je allerlei mogelijkheden. Ik heb er een gekocht waar ik heel veel mee kan. Met de bijbehorende app kan ik mijn elektriciteits- en gasverbruik meten en bovendien op afstand allerlei apparaten besturen. Zo kan ik de verlichting bedienen, maar ook de wasmachine aanzetten als de zon schijnt en de temperatuur in de verschillende ruimtes regelen. Ik heb nu 24 apparaten in huis aangesloten op die app: die zijn nu op afstand te bedienen, maar ik kan ook meten hoeveel energie zij verbruiken. Dat heeft me wel mooie inzichten gebracht. Een onverwachte slurper was de geluidsapparatuur: die nam nogal wat stroom in de stand by stand. Nu heb ik er een aan/uitschakelaar op gezet, die had ik na twee maanden al terugverdiend. Ook de ijskast, al twintig jaar oud, bleek een grootverbruiker. De nieuwe ijskast verbruikt 150 Kwh tegenover ruim 500 KwH voor het oude ding!
 

In totaal heb ik het stroomgebruik voor de verlichting met 95% teruggebracht

Verlichting
En dan de verlichting: ik heb in huis 34 lichtpunten. Op heel veel had ik dimmers, omdat ik gedimd licht nu eenmaal gezelliger vind. Maar dimmen blijkt relatief weinig energie te besparen. Ik ging dus op zoek naar geschikte ledverlichting. Dat was nog best ingewikkeld, want ik ben nogal kritisch als het om de verlichting gaat. Ik vind de sfeer heel belangrijk en die kan per type lamp flink verschillen. Gelukkig mocht ik van een leverancier van alles uitproberen en als het niet goed was, kon ik ze weer terugbrengen. Inmiddels zijn alle lichtpunten in huis van ledverlichting voorzien. Dat scheelt enorm in het verbruik. In de keuken ging ik van 4 x 100 W naar 4 x 4 W en n de woonkamer van 4 x 200 W naar 4 x 8 W. In totaal heb ik het stroomgebruik voor de verlichting met 95% teruggebracht. De investering in de ledlampen heb ik er dus zo uit.

Ik merk dat ik steeds fanatieker word, ook al omdat de technische mogelijkheden steeds groter worden. Soms heb ik de neiging om een beetje te overdrijven. De tochtwerende brievenbus, met stevige veren erin, klemde te veel, met als gevolg dat mijn krantenbezorger zijn vingers ertussen kreeg. De brievenbus is nu dus gewoon weer een klein energielekje in het huis. Er zijn nu eenmaal grenzen.

Er zijn grenzen

Reacties

Er zijn nog geen reacties