Bezoek een landgoed tijdens Open Monumentendag

Landgoederen zijn leuk! #5 Landgoed Schaffelaar Barneveld

Door: Marieke Bosma

Het kasteelachtige landhuis De Schaffelaar is uniek in Nederland. Met zijn gekantelde torentjes is het een zeldzaam voorbeeld van een buitenhuis in neogotische stijl, en het enige in neo-Tudor stijl. Het landhuis is geheel gerestaureerd en beschikbaar voor feesten en evenementen en op zaterdag 8 september is Huis Schaffelaar gratis te bezichtigen.

Foto door: Wikimedia Commons

Ver voordat huize De Schaffelaar werd gebouwd stond 250 meter verderop een robuust kasteel met een gracht. Dat kasteel werd in 1585 verwoest door de Spanjaarden. Het kasteel lag op de plek van de huidige Koewei, waar de voormalige gracht nog steeds goed zichtbaar is. Later werd op die plaats een nieuw landhuis gebouwd, vernoemd naar volksheld Jan van Schaffelaar die ooit van de kerktoren van Barneveld sprong. 

De nieuwe Schaffelaar
In 1800 brandde De Schaffelaar volledig uit. Pas in 1852 liet de eigenaar van het terrein, baron Van Zuylen van Nievelt, een nieuw landhuis bouwen. En dus niet op het kasteelterrein, maar op de huidige locatie. De baron liet zich inspireren door de tijd van de Tudors en de Engelse gotiek uit de Late Middeleeuwen, met frivole torentjes, kantelen, balustraden en gietijzeren raamdecoraties. 

Verval en herstel
Tijdens WOII dienden huis en landgoed als gevangenkamp voor ‘beschermde’ joden volgens het Plan-Frederiks. Deze joden kregen een uitzonderingsbehandeling omdat ze voor de Duister hadden gewerkt. Na de oorlog werden in De Schaffelaar oorlogsinvaliden en Zuid-Molukkers opgevangen. Eind jaren zestig was het huis uitgewoond en verlaten. In 1967 liet de gemeente Barneveld die het volledig restaureren. 

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Bezoek een landgoed tijdens Open Monumentendag
Landgoederen zijn leuk! #4 Zonnestraal HilversumVorig artikel