Evoluon Eindhoven rijksmonument

Door: Marieke Bosma

In 1966 werd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips in Eindhoven een wetenschap- en techniektentoonstelling geopend in het Evoluon, een uniek en futuristisch gebouw in de vorm van een net gelande vliegende schotel. Het Evoluon in Eindhoven is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, namens Minister Ingrid van Engelshoven, aangewezen als rijksmonument. De ‘Vliegende schotel’ is een icoon uit de wederopbouwperiode (1940-1965) en mag trots zijn op dit predicaat.

 

Evoluon Eindhoven 

Foto door: Wikimedia Commons

Het gebouw werd speciaal voor deze gelegenheid gebouwd op een stuk grond op een goed gelegen locatie, een driehoekig terrein bij een kruising van drie hoofdwegen, ter beschikking gesteld door de gemeente Eindhoven.

Philips
Het Evoluon was een idee van Frits Philips, een zeer idealistisch man die een mooi en vooral leerzaam kado aan de bevolking wilde geven. Eerder had Philips enkele prachtige paviljoenen geplaatst op wereldtentoonstellingen, maar toen werd besloten hiermee te stoppen en het vrijgekomen budget te gebruiken voor een meer permanente tentoonstelling in een eigen gebouw. Oorspronkelijk zouden hier alleen Philipsproducten getoond worden, maar later werd de blik verbreed en kwam het idee voor de algemenere invulling. Philips is nog steeds eigenaar van het pand en wil het verkopen, inclusief alle rechten en plichten die horen bij de status van rijksmonument

Restaurant
Het vernieuwde restaurant is open voor iedereen die wat wil drinken of eten in Eindhoven. Geniet van het geweldige uitzicht vanuit de koepel van het Evoluon, de Barista maakt prachtige koffiespecialiteiten voor u. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties