De drie meest bezochte kerken in 2018

# 3 Domkerk Utrecht

De Domkerk in Utrecht is de best bezochte ‘kerk-in-functie’ van Nederland, met 400.000 bezoekers per jaar. Nog steeds is de kerk in gebruik als religieus centrum. Er worden diensten gehouden, maar er zijn ook exposities en concerten. De Domkerk is samen met de Domtoren het bekendste monument van Utrecht.

Foto door: De Erfgoedstem

De Domkerk was in de Middeleeuwen het centrum van de religieuze en politieke macht in de Lage Landen. De bouw startte in 1254 en vanaf dat moment is er 250 jaar aan gebouwd. De bouw van de toren begon in 1321 en was in 1382 af. Het windvaantje, met een afbeelding van Sint Martinus, bevond zich toen op ruim 106 meter. Na een restauratie van de toren aan het begin van de twintigste eeuw is de toren nog iets verhoogd, naar ruim 112 meter. De Dom was tot 1580 de kathedraal van de bisschop van Utrecht, daarna ging de kerk over in de handen van de protestanten. De beeldenstorm van dat jaar ging ook niet voorbij aan de Dom. De sporen daarvan zijn nog op allerlei plaatsen zichtbaar.

Domkerk: best bezochte kerk in functie

Domtoren
In 1674 raasde er een tornado over de stad. Hierbij werd het schip van de kerk volledig verwoest. Vanaf dat moment raakten de kerk en de Domtoren van elkaar gescheiden. Die situatie duurt voort tot de dag van vandaag. De beklimming van de Domtoren is voor velen het ultieme doel. De Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland. Je legt 456 treden af voor je op het hoogste uitzichtspunt bent. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, en bij goed weer ook nog op de Utrechtse regio.

Domunder
Een bezoek aan de Domkerk en -toren valt prima te combineren met een nieuwe historische attractie: Domunder. Hier staat 2000 jaar geschiedenis van het Domplein centraal. Tijdens een spannende ondergrondse ontdekkingstocht leer je van alles over de Romeinse tijd en de Middeleeuwen in Utrecht.  En natuurlijk is er ook aandacht voor de tornado.

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties

De drie meest bezochte kerken in 2018
# 2 Broerenkerk Zwolle Vorig artikel