De drie meest bezochte kerken in 2018

# 1 Dominicanenkerk Maastricht

Door: Erna Oosterveen

‘A bookshop made in Heaven!’ zo noemde een journalist van de Guardian de tot boekwinkel omgebouwde Dominicanenkerk. De 13e eeuwse kerk heeft een lang en afwisselend bestaan gekend. Van gebedshuis tot postkantoor, van concertzaal tot fietsenstalling en zelfs paardenstal voor de cavalerie van de Fransen. Sinds 2006 is het een zeer succesvolle boekwinkel en in 2018 de best bezochte kerk van ons land met maar liefst 750.000 bezoekers.

Foto door: Wikimedia Commons

De kloosterkerk werd ingewijd in 1294 en is daarmee een van de eerste gotische kerkgebouwen van de lage landen. In 1337 werden er muurschilderingen aangebracht met daarop afbeeldingen van Thomas van Aquino. Het zijn de oudste afbeeldingen in Europa van deze filosoof en theoloog.

Het beklimmen van de trap is al een belevenis en ontdekkingstocht op zich!

Boekenflat
De restauratie en inrichting van de kerk tot boekwinkel is gedaan met respect voor het oude en met oog voor de wensen van de nieuwe gebruiker. De boekhandel had een grote uitbreiding van het vloeroppervlak nodig en de muurschilderingen moesten goed in beeld blijven. Architectenbureau Merkx+Girod bedacht hiervoor een prijswinnend concept: zij bouwden een enorme ‘boekenflat’, die op geen enkele plaats de monumentale kerk aanraakt. De ruimtelijkheid van de Gotische bouwstijl blijft daardoor intact, de bezoekers kunnen de eeuwenoude schilderingen op de muren en de gewelven van dichtbij bekijken en, niet onbelangrijk, er is ruimte voor een uitgebreide boekencollectie. Het beklimmen van de trap is al een belevenis en ontdekkingstocht op zich!

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties

De drie meest bezochte kerken in 2018
# 2 Broerenkerk Zwolle Volgend artikel