Hanzesteden om van te houden!

#1 Doesburg: Hanzestad ontvangt bezoekers met liefde

Door: Erna Oosterveen

Doesburg heeft al sinds 1237 stadsrechten, het was een belangrijke stad omdat het op een strategische plaats lag in het Graafschap Gelre, op de plek waar twee rivieren samen komen. Het stratenplan is er nog precies zoals in de middeleeuwen. De stad kreeg in de 18e eeuw een ommuring, ontworpen door Menno van Coehoorn. Dat zorgde ervoor dat er een rem op de ontwikkeling van de stad kwam.

Foto door: Wikipedia

Gastvrijheid
De Doesburgers weten wat gastvrijheid is. Het Stadswijnhuis werd eeuwen geleden bij het oude schepenhuis, nu het Stadhuis, aangetrokken. In het wijnhuis werden gasten van de stad, of het nou een bode of een hoogwaardigheidsbekleder was, ontvangen met een kan wijn. In de stadsrekeningen is nauwkeurig beschreven welke wijnsoorten er werden geschonken. Daaruit ontstaat een mooi beeld van de handelscontacten die Doesburg had door heel Europa.

Oudste kroeg van Nederland
Als je met je geliefde gezelschap in Doesburg bent, moet je in ieder geval even neerstrijken bij De Waag. Je kunt hier borrelen, lunchen en dineren. Dit etablissement staat in het Guinness Book of Records vermeld als de oudste kroeg van Nederland. De handelaren kwamen hier, maar ook de arbeiders uit de stad, die hun loon voor een deel in bier uitbetaald kregen. Het pand is gebouwd in de stijl van de Noord-Duitse Hanzesteden.

Restaurant de Liefde
Als je echt romantisch wilt tafelen, reserveer dan bij Restaurant de Liefde. Hier kan je gerechten bestellen met name als De Gouden Kus of Hartstocht. 

Of kijk hier voor meer informatie en tips voor een uitje, bijvoorbeeld in de voorjaarsvakantie.

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties