Bezoek ons unieke UNESCO Werelderfgoed

Werelderfgoed in Nederland #2: De Stelling van Amsterdam

Door: Marieke Bosma

Stel je ziet een grijs bouwwerk of een groene heuvel in het Noord-Hollandse landschap. De kans is dan groot dat het een onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland.

Foto door: Vincent van den Hoven

De Stelling bestaat uit 42 forten en 4 batterijen en een groot aantal dijken en sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam. Allen omgeven door een prachtig landschap. Niet voor niets dus één van de 10 Werelderfgoederen van Nederland. 

Muiderslot: herfstvakantie, oma's gratis toegang!
In het themajaar van het Muiderslot ‘Sterke Vrouwen’ hebben oma’s extra geluk tijdens de herfstvakantie. Zij krijgen gratis toegang als samen zijn met een betalend kleinkind. Er zijn leuke extra activiteiten en spelletjes uit grootmoeders tijd. Ook leuk voor oma: de fantastische tentoonstelling 'Gewapend met schoonheid'. Over vrouwen en macht sinds de Middeleeuwen.

Kijk hier voor alle activiteiten van de stelling van Amsterdam.

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties