Open Monumentendag 2019

Plekken van plezier #3: Brouwhuis Breda

Door: Mirjam van Huet

Brouwhuis Breda is open tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september 2019. In ruim een eeuw tijd zijn er talloze liters bier gebrouwen; Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers in Breda was tot 2004 dé brouwerij van het zuiden. Door de leidingen stroomden merken als Breda Bier, Skol en Oranjeboom.

Foto door: Sven Scholten

Nu, 15 jaar na de sluiting van de bierfabriek, dient het complex als plek om te wonen, te werken en uit te gaan. En al zijn het tegenwoordig andere merken, bier is nog altijd prominent aanwezig; het monument draagt nu de naam Het Brouwhuis en herbergt onder meer de bar Beers & Barrels, waar gasten zelf hun bier tappen.

Rijksmonument
Het oudste deel van het complex, de mouterij, is van 1885. Daarna is de brouwerij continu veranderd en uitgebreid. Dat zie je terug in de combinatie van gebouwen: ketelhuis, brouwzaal, machinekamer, compressorruimte, moutzolder, historische gang en industriële schoorsteen. Door overnames en verplaatsing van de productie was het gebouw niet meer nodig. Omdat dit industrieel erfgoed nog zo mooi intact is, is het aangewezen als rijksmonument.

Betalen per kilogram
De herinnering aan de oude brouwerij is levend gehouden. Zo zijn twee van de vier koperen brouwketels intact gebleven. De ander twee zijn afgelopen jaren te veel beschadigd door koperdieven. Maar ze zijn wel hergebruikt. Uniek in Nederland, bij Beers & Barrels wordt je bier gewogen en betaal je per kilogram!

Het hele verhaal lees je hier 

Reacties

Er zijn nog geen reacties