Leven in de brouwerij!

Onze favorieten #6: Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret in Fort Everdingen

Door: Titia de Zeeuw

Fort Everdingen is de stoere thuishaven van brouwerij Duits&Lauret. De brouwers serveren hier hun bier aan bezoekers en bieden daarnaast een kleine menukaart aan. Het proeflokaal bevindt zich in een van de genieloodsen op het terrein en wordt door een glazen tussenwand gescheiden van de brouwinstallatie.

Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret

Foto door: Fort Everdingen

Pure bieren
Danielle Duits en Marco Lauret vertellen: 'We zijn sinds 2009 professionele bierbrouwers. Het is het spelen met water, hop en graan – de drie basisingrediënten – dat brouwen zo fascinerend maakt. Elke keer dat de gisting op gang komt, is een hoera-moment. We maken pure bieren, zeven soorten speciaalbier. We filteren niet, we pasteuriseren niet, we corrigeren niet naar seizoensinvloeden. We hebben het ambacht blijkbaar goed in de vingers, getuige de lange lijst met prijzen die we hebben gekregen.' 

Geschikt
'Sinds 2015 is onze brouwerij gevestigd op Fort Everdingen tussen Vianen en Culemborg.' Het fort kwam ‘wegens vrede’ te koop, de ondernemer met het beste plan mocht het kopen. En dat waren wij. De brouwerij en het proeflokaal hebben we ondergebracht in de voormalige genieloods. Bomvrije ruimtes, die onder een dikke aarden wal liggen, zijn door hun constante temperatuur en luchtvochtigheid heel geschikt om drie soorten bier op vaten te laten rijpen. Wat heel bijzonder is, is dat we brouwen met fortwater: regenwater dat door een zandpakket op het dak wordt gefilterd en afstroomt in een bassin onderin het fort. Nazuiveren is niet nodig. Alles klopt hier. Dit is hoe we onze ambacht willen uitoefenen.'

Goud
Op 5 april 2017 werd Brouwerij Duits&Lauret goud voor 'Rook Dubbelbock'. Deze zware bock is gebrouwen met deels rookmout en is houtgelagerd. De ingrediënten zorgen voor een uitzonderlijke bock met smaakevolutie. Zij wonnen ook de 2e prijs met 'Winterstout', een lekker volle, zware winterwarmer.

Fort Everdingen

Rondleiding
Brouwerij Duits & Lauret verzorgt bierproeverijen als bedrijfsuitje of leuke groeps- of familie activiteit. Met een aantal proefglazen kun je kennismaken met diverse bieren. Tijdens de proeverij wordt er uitleg gegeven over het brouwproces, bier-spijs combinaties en de ingrediënten. Op verzoek zijn er lekkere, passende hapjes bij de bieren, zoals bierkaas. De bierproeverij kan gecombineerd worden met een korte rondleiding over het terrein met fortbezichtiging en door de brouwerij. Bij belangstelling kun je even mailen.

Titia de Zeeuw
Tip van Titia de Zeeuw
Marketingmanager
Stichting Liniebreed Ondernemen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties