Leven in de brouwerij!

Onze favorieten #3: Bierbrouwerij Maallust Veenhuizen

Door: Marieke Bosma

Historie
Lange tijd was gevangenisdorp Veenhuizen een zelfvoorzienend dorp. Naast de gevangenissen waren er ook scholen, kerken, een spinnerij en boerderijen. Op het industriecomplex werden de landbouwproducten uit de omgeving verwerkt. In wat ooit de graanmaalderij was is nu bierbrouwerij Maallust gevestigd. In de oude graanmaalderij is niet alleen de brouwerij gevestigd, maar ook het proeflokaal. 

Bierbrouwerij Maallust

Foto door: Bierbrouwerij Maallust

Bierbrouwerij Maallust brouwt sinds 2011 op ambachtelijke wijze heerlijke bier. In 2017 hebben zij een gouden medaille in de wacht gesleept tijdens de Dutch Beer Challenge in Rotterdam. In de categorie Innovatie/Speciaal ging deze hoogste waardering naar het speciaalbier Vienna; moutig van smaak en licht alcoholisch. Deze biersoort wordt door Maallust verkocht onder de naam ‘De Vagebond’. De gouden medaille is een kroon op het werk van de huidige brouwmeester van Maallust, Bert Calkhoven, en het brouwersechtpaar Gert en Carina Kelder dat het recept voor het succesvolle biertje samenstelde.

Rondleidingen
Laat je onderdompelen door de bijzondere verhalen over gevangenisdorp Veenhuizen, het ontstaan van bierbrouwerij Maallust en het brouwproces van de bieren. Er zijn verschillende mogelijkheden om de brouwerij te bezichtigen:

Rondleiding & proeverij
Rondleiding door de brouwerij met bierproeverij van vier Maallust bieren
Combinatie bier & kaas
Rondleiding door de brouwerij met bierproeverij van vier Maallust bieren + rondleiding in de kaasmakerij met kaasproeverij
Lunch + rondleiding & proeverij
Ambachtelijke lunch in het proeflokaal en een rondleiding door de brouwerij met bierproeverij van vier Maallust bieren

Reserveren kan via de website.

Nadja Keuter-de Vries
Tip van Nadja Keuter-de Vries, Restauratiewijzer Restauratiefonds

Reacties

Er zijn nog geen reacties