Religieus erfgoed beleven

Onze favoriete kerken #5: Candy Castle Amsterdam

Door: Marieke Bosma

De Sint-Josephkerk is een voormalige rooms-katholieke parochie-kerk aan de Erik de Roodestraat in Amsterdam. En wat een bijzondere bestemmingsgeschiedenis heeft de kerk! Eerst een katholiek godshuis, toen een vluchtkerk voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gebouw werd als kerk gebruikt van 1952 tot 1990. Vervolgens was het van 1996 tot 2012 in gebruik als klimhal. Na een periode van leegstand is het gebouw gekraakt en landelijk bekend geworden als De Vluchtkerk.

Foto door: Christine de Bree

Eind 2014 kocht Ronald Bax het pand. Hij vond de kerk mooi groot, zowel in de breedte als in de hoogte. Prima om er speeltoestellen goed in kwijt te kunnen. Deze werden los in de ruimte geplaatst, uit respect naar het monument toe. Naast glijbanen, een ballenbak en een hindernisparcours, is er ook nog een kartbaan in de kelder.

Candy Castle Amsterdam
Lees het hele verhaal van Candy Castle hier

 

Voor jong en oud
Er was veel achterstallig onderhoud, dus er is flink gerestaureerd. De plafondschildering van Marinus de Leeuw is bijvoorbeeld hersteld en de raamkozijnen zijn vervangen. Candy Castle is bedoeld als plek waar het leuk is voor kinderen én ouders. Er zijn ook faciliteiten voor ouders, zoals koffie, lekkere broodjes en een internetverbinding.

Reacties

Er zijn nog geen reacties