Religieus erfgoed beleven

Onze favoriete kerken #4: Bizar-Bazar Arnhem

Door: Marieke Bosma

Hotel restaurant Bizar-Bazar is volop in uitvoering. Ruim drie jaar geleden begon Mirella Kreger met het schetsen van het ontwerp voor een hotel restaurant in zuid-Mediterrane sferen. De oude Lutherse kerk in Arnhem werd de locatie. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de prachtig gedecoreerde kerkzaal met hotelkamers op palen. Naast de transformatie van kerk naar hotel ondergaat dit rijksmonument ook een volledige restauratie.

Foto door: Ingrid de Roode

De start van de bouw van de Evangelisch Lutherse Kerk begon in 1897, nadat het kerkje aan de Korenmarkt te klein was geworden. Het ontwerp in neogotische-stijl is van ingenieur Freem. In de kosterswoning vind je bovendien invloeden van de neorenaissance. In de Tweede Wereldoorlog is het zuidelijke gedeelte van de kap, ramen en kerkinventaris vernield en daarna in stijl hersteld. In de jaren tachtig zijn aan de kerk een orgel en een aantal glas-in-loodramen toegevoegd.

Bizar-Bazar Arnhem
Lees het hele verhaal van Bizar-Bazar hier

 

Een nieuw begin
Binnenkort zal het gebouw aan zijn tweede leven beginnen. Een mooi voorbeeld van een nieuwe functie voor religieus erfgoed dat in eerste instantie mijlenver uit elkaar lijkt te liggen. Toch is er ook voldoende overlap. Bizar-Bazar wordt namelijk óók een plek waar mensen zich welkom en geborgen voelen, waar je samen kunt zijn en waar je kunt genieten van verdraagzaamheid, gelijkgestemdheid en saamhorigheid.

Benieuwd hoe ver Bizar-Bazar inmiddels is? Bekijk deze kleine impressie, of ga naar de website. Na de opening is Hart voor Monumenten er weer bij om het verhaal van de transformatie vast te leggen.

Harry Kers
Tip van Harry Kers accountmanager Restauratiefonds

Reacties

Er zijn nog geen reacties