Religieus erfgoed beleven

Onze favoriete kerken #2: Metaal Kathedraal

Door: Marieke Bosma

De Metaal Kathedraal is een cultureel centrum aan de Rijksstraatweg in Utrecht. Het was oorspronkelijk de Rooms-katholieke Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk van de buurtschap Oudenrijn bij De Meern. Vanaf 1941 was het een zijspanfabriek en vanaf 1977 metaalfabriek. Sinds 2011 is het in gebruik als cultureel centrum. 

Foto door: Stefan Ammerlaan

In 1937 kwam het oude kerkgebouw leeg te staan. Het werd datzelfde jaar verkocht aan zijspanfabrikant Hollandia uit Amsterdam. Voorwaarde bij de verkoop was echter dat het gebouw er vanaf de straat niet meer uit mocht zien als kerk. De karakteristieke torentjes werden verwijderd, de spitsboogramen werden rechtgetrokken en het voorportaal werd afgebroken en vervangen door een voorhuis. In de kerkzaal werd een vloer gelegd zodat er twee verdiepingen ontstonden. Het priesterkoor, dat niet aan de straatkant lag, bleef als kenmerkend kerkonderdeel wel herkenbaar.

Metaal Kathedraal
Lees het hele verhaal over de Metaal Kathedraal hier

Neogotisch kerkje
Van 1977 tot 2011 zat metaalfabriek Metak in het pand. Toen theatermaker Maureen Baas het gebouw van de metaalfabriek Metak voor het eerst zag wist ze niet dat het een 19e eeuws neogotisch kerkje zou zijn. Deze prachtige ruimte kon ze niet voor zichzelf houden, waarop ze creatievelingen uit uiteenlopende disciplines uitnodigde om haar te vergezellen. En ze noemde het: de Metaal Kathedraal. 

Creatief
In 2011 hebben kunstenaars de metaalfabriek de Metak overgenomen en omgebouwd tot de Metaal Kathedraal, een cultureel centrum dat ruimte biedt aan artiesten, (beeldende) kunstenaars en creatieve evenementen. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties