Interieurensembles om te bezoeken

Onze 5 favoriete interieurensembles #5 Eten, drinken of slapen op ss Rotterdam

In 1938 kregen ontwerpers van de Holland Amerika-Lijn de opdracht een opvolger van de beroemde Nieuw Amsterdam te ontwerpen.  Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam de definitieve bouwopdracht pas in 1955. Het turbinestoomschip moest zowel voor de Transatlantische passage als voor cruises geschikt zijn.

Foto door: Ronald Tilleman

Na de tewaterlating in 1958 volgde een leven van Atlantische oversteken, afgewisseld met exotische cruises in de wintermaanden. Toen het in 1989 verkocht werd aan Carnival Cruises ging ss Rotterdam als begeerlijk 'asset' mee naar Miami. In 1997 kwam het schip onder de naam Rembrandt in handen van Premier Cruises. Die rederij ging echter failliet en het schip werd in 2000 in de Bahamas aan de ketting gelegd. Na tal van verwikkelingen werd besloten om dit stuk Nederlands maritiem erfgoed terug te halen naar haar thuishaven. ss Rotterdam meerde met behulp van twee sleepboten op 4 augustus 2008 onder grote belangstelling aan op haar huidige ligplaats voor Katendracht. Het schip is na de nodige renovaties sinds 15 februari 2010 toegankelijk voor publiek.

Interieurensembles op de kaart
Nederland heeft een aantal monumenten waarbij het gebouw en het interieur één geheel vormen: interieurensembles. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft er ruim 70 uitgekozen om in beeld te brengen met foto's en verhalen.

'Het ss Rotterdam is het enige bewaard gebleven passagiersschip in zijn soort, ruim 60 jaar terug gebouwd op een Nederlandse werf voor een Nederlandse rederij. Het is een interieurensemble dat zijn gelijke niet kent......'

lees hier het hele verhaal.

Reacties

Er zijn nog geen reacties