Interieurensembles om te bezoeken

Onze 5 favoriete interieurensembles #4 Dieren in het Missiemuseum Steyl Tegelen

Door: Marieke Bosma

Het Missiemuseum Steyl is een museum met een volkenkundige en natuurhistorische collectie in het kloosterdorp Steyl, gemeente Venlo. Het museum werd in 1931 opgericht door de missionarissen van Steyl. Sinds 1875 stuurden deze missionarissen voorwerpen uit allerlei landen naar het klooster, onder andere uit Afrika, China en Indonesië. 
 

Foto door: Sergé Technau

De beheerder van het museum was, en is nog steeds het Missiehuis Sint Michaël. Een deel van de medewerkers is vrijwilliger. Er worden rondleidingen verzorgd door het museum, maar ook langs de vele monumentale kloostergebouwen en tuinen in de omgeving. Tegenover het museum kan er gewandeld worden door de botanische tuin Jochumhof. In 2012 werd de museumcollectie overgeheveld van het Afrikacentrum naar het Missiemuseum. 

Interieurensembles op de kaart
Nederland heeft een aantal monumenten waarbij het gebouw en het interieur één geheel vormen: interieurensembles. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft er ruim 70 uitgekozen om in beeld te brengen met foto's en verhalen.

'Het Missiemuseum in Steyl beschikt over enorme volkenkundige en zoölogische verzamelingen uit alle werelddelen, bijeengebracht door missionarissen. In oorspronkelijke vitrines en in de originele opstelling is het een authentieke, vroeg-20ste-eeuwse museumpresentatie, die elders in Nederland is verdwenen......'

Lees hier het hele verhaal.

Reacties

Er zijn nog geen reacties