Interieurensembles om te bezoeken

Onze 5 favoriete interieurensembles #1 Bezoek de Beurs van Berlage Amsterdam

Door: Marieke Bosma

De Beurs van Berlage is het meesterwerk van de architect H.P. Berlage. Berlage zocht in zijn ontwerp naar een hecht verband tussen constructie, materiaal, decoratie en functie. Daarnaast deed hij afstand van het bouwen in neostijlen zoals in de negentiende eeuw gebruikelijk was geworden.

Foto door: Ronald Tilleman

In 1884 schreef de gemeente Amsterdam een internationale prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuw beursgebouw. Inzenders Berlage en compagnon Sanders leverden ook een ontwerp. Geen van de ontwerpen werd uitgevoerd omdat onenigheid ontstond over de vraag waar het nieuwe gebouw moest komen te staan. Even leek het hele nieuwbouwproject zelfs afgeblazen te worden en werd de architect Weissman gevraagd een renovatieplan op te stellen voor het oude beursgebouw van Zocher. Uiteindelijk werd Berlage tot lid van de Beurscommissie benoemd, waaruit bijna automatisch volgde dat hij ook de nieuwe beurs zou ontwerpen.

Interieurensembles op de kaart
Nederland heeft een aantal monumenten waarbij het gebouw en het interieur één geheel vormen: interieurensembles. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft er ruim 70 uitgekozen om in beeld te brengen met foto's en verhalen.

'De Beurs van Berlage is als totaalconcept gebouwd en ingericht tussen 1898-1903 naar ontwerp van Hendrik Petrus Berlage. Gebouw en interieur zijn een vertaling in hout en steen van zijn ideaal van een nieuwe gemeenschap.....'

Lees hier het hele verhaal.

Reacties

Er zijn nog geen reacties