IJs eten op een monumentale locatie!

Onze 5 favoriete ijssalons #4: La Venezia Leeuwarden

Door: Marieke Bosma

Sinds 1934 maakt ijssalon La Venezia ijs volgens het recept van Antonio Talamini. Opa Talamini was een echte Italiaan maar hij hield ook van Friesland. Zijn ijs heeft hij aangepast aan de smaak van de Friezen. Dol op melk, dus werd het recept van opa een recept op volle melkbasis.

Foto door: Womanistical

Hij kocht het oude pakhuis op de Nieuwe Buren 137 waar nu nog steeds het familiebedrijf gevestigd is. Inmiddels al onder leiding van de derde generatie, maar nog steeds wordt het ijs gemaakt met hetzelfde geheime basisrecept van opa! In 2017 heeft de familie Talamini en het karakteristieke gebouw waarin La Venezia zit, de Pommerantenpries gekregen. De prijs, van de Leeuwarder historische vereniging Aed Levwerd is bedoeld voor personen en instellingen die in Leeuwarden een belangrijke rol hebben gespeeld op cultureel of historisch gebied. De kleindochter van oprichter Antonio Talamini nam de gouden speld en oorkonde in ontvangst.

Het begin
Opa Talamini werd geboren in Vodo di Cadore, Italie. Na zijn diensttijd verliet hij het dorp. Hij nam zijn durf, zijn werklust en de kennis van ijsbereiding mee. Hij was eerst betonvlechter en heeft daarna nog in Rotterdam gewerkt. Om nog onbekende redenen vertrok hij naar Leeuwarden, waar hij startte met het maken van gipsen tuinbeelden. In 1934 startte hij samen met nog 3 Italianen een ijsfabriek: La Venezia D’Olivio & co. op in de Kleine Hoogstraat. Het ijs werd verkocht met  5 ijscokarren die hij zelf had gemaakt.

Lelijkste monument
Omdat het pakhuis aan de Nieuwe Buren door zijn grote hoogte in het straatbeeld als structuur verstorend werd gezien en de architectuur van de voorgevel zeer eenvoudig is, is het ook wel eens het lelijkste monument van Leeuwarden genoemd. Maar ondanks zijn lelijkheid heeft het gebouw monumentale waarden door de vroege toepassing van beton. In 1988 werd het opgeknapt en werd het logo van de zaak er op geschilderd.

Malou Verbruggen
Tip van Malou Verbrüggen
marketing
Restauratiefonds

La Venezia

 

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties