Fantastisch schaatsen rond een monument!

Monumentaal schaatsen #3: Slot Haamstede

Door: Marieke Bosma

In Haamstede ligt het van oorsprong middeleeuwse kasteel Haamstede. Het oudste deel van het slot komt uit de tweede helft van de 13de eeuw. De donjon (woontoren) die toen werd gebouwd, maakt nog steeds deel uit van het complex. Op het eiland Schouwen-Duiveland kun je vlak bij Slot Haamstede in de Zeepeduinen schaatsen op ’t Zeepe. Schaatsplezier voor jong en oud!

Foto door: Natuurmonumenten

De woontoren werd in de 15de eeuw voor het eerst uitgebreid naar een groot kasteel, dat in 1525 afbrandde. In de 17de eeuw kwam, wat er over was van slot Haamstede in handen van rijke burgers uit Zierikzee. Het kasteel werd weer opgebouwd en meerdere keren gerestaureerd, voor het laatst in de jaren zestig van de vorige eeuw. Inmiddels is het kasteel en omliggende grond eigendom van Vereniging Natuurmonumenten.

Oude muur
Tussen het slot en de dorpsbebouwing staat een oude muur met een imposant smeedijzeren toegangshek. In en op de muur groeien veel bijzondere planten zoals de muurleeuwenbek, muurvarens, mossen en korstmossen. Opvallend is de gemetselde poort op de brug over de slotgracht met boven de doorgang de kleurrijke wapens van Haamstede en van Jacob van den Eynde. Het slot is omgeven door een zware keermuur met duivengaten.

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties