Fantastisch schaatsen rond een monument!

Monumentaal schaatsen #2: Landgoed Voorstonden in Brummen

Door: Marieke Bosma

Is er genoeg natuurijs? Ga dan schaatsen op de historische vijvers van Landgoed Voorstonden, even buiten Zutphen. De vijver en het parkbos van Landgoed Voorstonden zijn helemaal in oude glorie hersteld. En daar kun je ook hartje winter van genieten. Hier vind je geen mensenmassa’s, maar wel een sfeervolle omgeving met prachtig ijs!

Foto door: Wikipedia

Landgoed Voorstonden in Brummen is een buitenplaats dat als zomerverblijf voor rijke stedelingen werd gebruikt. Het huidige, witgepleisterde huis is het resultaat van vergaande verbouwingen van een oude Havezate in 1825. Bij die verbouwingen werd ook een Engels park aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher.

Buitenplaats
In het midden en westen van Nederland bouwden welgestelde stedelingen tussen 1600 en 1900 buitenplaatsen in het omringende landelijke gebied. Dit deden ze om 's zomers de stank, ongezonde epidemieën en de drukte van de stad te vermijden. Het monumentale landhuis vormt een geheel met de omliggende tuin. E
r werd ook een boerderij gebouwd, die werd verpacht. De pachter bewerkte het land en zorgde voor fruit en groente.

Havezate
Oorspronkelijk was een havezate de benaming voor een versterkte boerderij met land, maar in de 17e eeuw werd het een adellijk goed. Je moest minimaal zo’n havezate bezitten om lid te kunnen worden van een ridderschap. Huis Voorstonden staat al sinds 1600 bekend als een havezate. Het landgoed was toen in het bezit van Gijsbert van Wisch tot Voorstonden. Via zijn dochter Anna kwam het in bezit van de adellijke familie Schimmelpenninck van der Oye.

Zocher
Het park rond Voorstonden is ontworpen door de beroemde tuinarchitect Jan David Zocher jr. Zocher ontwierp het park als een typische Engelse tuin. Tot 1800 waren Franse tuinen in de mode. De aanleg was strak en formeel, met veel symmetrie en beeldhouwwerken. De Engelse tuin daarentegen was meer parkachtig. De romantische landschappen kregen vaak verrassende doorkijkjes. Om dat effect te bereiken legde men het liefst grasvelden aan op heuvelachtig terrein. Hier en daar afgewisseld met groepjes bomen. Landgoed Voorstonden is daar een mooi voorbeeld van.

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties