Bezoek een landgoed tijdens Open Monumentendag

Landgoederen zijn leuk! #3 Slot Schaesberg

Door: Marieke Bosma

Rond 1411 liet Willem II van Retersbeek-Schaesberg in het Limburgse dal een burcht bouwen en 1571 gebruikte Johan van Schaesberg de fundamenten hiervan voor de aanleg van een nieuw kasteel in Renaissance-stijl. In 1733 stierf het geslacht van Schaesberg uit en kwam het kasteel leeg te staan, waarna het niet meer bewoond is geweest. Hiermee deed het verval van het kasteel zijn intrede.

 

Foto door: YouTube

In 1965 was er een brandje in de voorburcht met zijn hoektorens en poortgebouw. Veel vandalisme, geen onderhoud en het alsmaar uitblijven van restauratie resulteerde in de sloop van de voorburcht in 1968. Dit ondanks de gemeentelijke verplichting tot herstel. Vanaf 1975 werden de overgebleven ruïnes van het kasteel behouden.

Toekomst
Stichting Landgoed Slot Schaesberg en BOEi willen het kasteel en de hoeve met ambachtelijke technieken op een historisch verantwoorde wijze in de komende 25 jaar te herbouwen. Het slot wordt dan een educatieve toeristische attractie. Het project zal ook tijdens de herbestemming in dienst staan van wetenschappelijke, onderwijskundige en sociaal-maatschappelijke doelen. Op het terrein is een prachtige historische moestuin te vinden en er wordt een historische kinderboerderij ontwikkeld. Daarnaast is het kasteelterrein eveneens geschikt als evenementenlocatie. 

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Bezoek een landgoed tijdens Open Monumentendag
Landgoederen zijn leuk! #2 Dordwijk DordrechtVorig artikel
Bezoek een landgoed tijdens Open Monumentendag
Landgoederen zijn leuk! #4 Zonnestraal HilversumVolgend artikel