Bezoek een landgoed tijdens Open Monumentendag

Landgoederen zijn leuk! #1 Landgoed Oranjewoud

Door: Marieke Bosma

Oranjewoud is al eeuwenlang een geliefd uitstapje voor op de zondagmiddag. Je wandelt er langs weilandjes, afgewisseld door bos, oude lanen met geweldige beuken en eiken, parken en waterpartijen en dan ook nog een paar indrukwekkend mooie landhuizen en boerderijen.

Foto door: Wikimedia Commons

In 1676 kocht Prinses Albertine Agnes van Oranje-Nassau een bestaand landgoed in het huidige Oranjewoud. Ze liet hier lange lanen, singels en tuinen in barokstijl aanleggen. Al rond 1740 was er in Oranjewoud een logement voor mensen die wat langer van de boslucht wilden genieten. In 1917 kwam er een speeltuin en  uitkijktoren voor de dagjesmensen. Ook voor de vijver met goudvissen kwamen mensen van heinde en verre. 

Deftig dwalen door adellijk Oranjewoud

Museum Belvédère
In 2004  opende koningin Beatrix het Museum Belvédère midden in het parklandschap. Het museum voor moderne en hedendaagse schilderkunst sluit door zijn bijzondere architectuur goed aan bij het landgoed. De afgelopen jaren heeft Staatsbosbeheer het deel van het landgoed rond het museum teruggebracht in de stijl van de 17de eeuw. Zo zijn bijvoorbeeld de taluds van de sloten vrijgemaakt van begroeiing en lopen ze net zoals vroeger weer steil af. In de tijd van Albertine Agnes waren de mensen bang dat er geesten in de sloten zaten. Hoe steiler de rand, hoe kleiner de kans dat ze de sloot uit zouden komen.

Wandeling
Vergeet tijdens je bezoek aan Oranjewoud niet een wandeling te maken door het prachtige museumpark en het omringende parklandschap.  

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Bezoek een landgoed tijdens Open Monumentendag
Landgoederen zijn leuk! #2 Dordwijk DordrechtVolgend artikel