Interieurensembles

Kijk binnen bij de mooiste kerken: #2 Sint Servaaskerk Maastricht

Door: Marieke Bosma

Op het grootste plein van Maastricht vind je de imposante en monumentale Sint Servaasbasiliek. Boven het graf van Sint Servaas bouwde de Maastrichtenaren een kleine, houten kapel. Rond 550 werd deze kapel vervangen door een stenen kerk. In 800 werd deze kerk verwoest, maar in het jaar 1000 werd de kerk weer opgebouwd als pelgrimskerk met omgangen rondom het graf van Sint Servaas. Kijk rustig rond en geniet van deze eeuwenoude kerk!

Foto door: Sergé Technau

De Sint Servaas draagt sinds 1985 officieel de titel basilica minor (basiliek). De basiliek is rijksmonument en behoort tot de top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit 1990. De imposante driebeukige kruisbasiliek, die grotendeels in romaanse stijl gebouwd is met gebruikmaking van kolenzandsteen en mergel, wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn dagelijks geopend voor publiek en tegen betaling te bezichtigen.

'De kunstschatten van de Basiliek van Sint Servaas zijn gedurende eeuwen bij elkaar gebracht en zijn tot over de landsgrenzen vermaard. Het complex vormt ook vandaag nog een middelpunt in het katholieke leven'

Lees het hele verhaal over dit interieurensemble hier.

Reacties

Er zijn nog geen reacties