Verhalen van onze lezers

Ingezonden verhaal: Ambachtelijke tegels uit een voormalige Smederij ‘De smidshoeke’ in Kimswerd

Door: Sjoukje Tijssen

De oude smederij op de hoek van de Jan timmerstraat wordt de ‘smidshoeke’ genoemd. Buiten en binnen herinneren alleen de ringen aan de muur nog aan de tijd van de smederij. Karrewielen kregen hier een  metalen ‘band’, ketels werden gerepareerd, de kuiper kon hier terecht èn de (Friese) paarden werden beslagen en stonden vast aan die ringen.

Foto door: Immaterieel Erfgoed

Eerbetoon
Het verhaal van Sjoukje gaat over de straatnaam Jan Timmerstraat en de Friese paarden. Sjoukje woont en werkt in de oude smederij als plateelschilder (tegelschilder) in haar bedrijf FRIEStile.nl. 
Jan Timmer was een boer in Kimswerd en hij redde het Friese paard van uitsterven. Destijds waren er nog maar 2 goede Friese dekhengsten want de boeren kregen tractoren en het paard was niets meer waard. Hij werd initiatiefnemer en eerste voorzitter van de vereniging van het Friesche paard. Tegelschilder Sjoukje Tijssen is nu bewoonster van de smederij en werkt op dit moment aan een Fries paard op ware grootte als eerbetoon aan deze Jan Timmer.

FRIEStile staat voor ‘freestyle’ op Friese tegels

Tegeltableau Sjoukje

Tegels, tableaus en keramiek
Ambachtelijk, traditioneel en eigentijds. Dat beschrijft in een notendop de tegelwinkel van Sjoukje Tijssen in Kimswerd
: FRIEStile.nl. Sjoukje verkoopt hier de door haar - op ambachtelijke wijze - geschilderde tegels, tableaus en keramische artikelen. Dit kunnen haar eigen ontwerpen zijn, maar zij schildert ook op verzoek (foto)ontwerpen. Daarnaast restaureert zij in opdracht bestaande tegels, bijvoorbeeld boven authentieke voordeuren of in origineel-oude keukens.

Persoonlijk tintje
Sjoukje, geboren en getogen in Friesland, volgde in Makkum een opleiding tot plateelschilder bij de bekende Koninklijke Tegelfabriek Tichelaar. Zij zag volop mogelijkheden om hierin een zelfstandig bestaan op te bouwen. 'FRIEStile staat voor ‘freestyle’ op Friese tegels,' vertelt Sjoukje. 'En mijn stijl is ‘your style’; ik kijk samen met de klant naar de wensen en mogelijkheden voor een persoonlijk tintje.' 
Naast het schilderen en restaureren, geeft Sjoukje haar kennis over het prachtige ambacht ook graag door. Zo geeft ze regelmatig demonstraties, maar beschikt zij in de winkel ook over een cursusruimte waar zij in workshops uitleg geeft over het vak én deelnemers leert hoe zij zelf tegels kunnen schilderen.

Open
Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag 's middag open van 13.00 tot 17.30 uur. Maandag en zaterdag is ze vaak aanwezig, maar laat dan eerst even weten dat je komt. Zondag gesloten, maar na een telefoontje ook open.

Reacties

Er zijn nog geen reacties