Hotspot De Meelfabriek in Leiden: stoer en eigenwijs

Door: Erna Oosterveen

In Leiden is nog een klein stukje van de industriële geschiedenis van deze stad overgebleven: de Meelfabriek. Een complex van meerdere rijksmonumenten, gebouwd op een bastion van de 17e eeuwse stadsverdediging, die allemaal nieuwe bestemmingen krijgen. Niet alleen om te wonen en te werken, maar ook om inspiratie op te doen, iets unieks te kopen of een bijzonder optreden bij te wonen. 

Ontwikkelaar Ab van der Wiel van De Meelfabriek

Foto door: Stefan Ammerlaan

De Meelfabriek werd in 1884 opgericht. Het was een voor die tijd hypermoderne fabriek, waar stoommachines stonden en waar, zodra het kon, overgeschakeld werd op elektriciteit. Ook de bouwwijze, met constructies van staal en beton, was destijds nieuw. In 1988 sloot de fabriek haar deuren en in 1997 werd het gehele complex door de eigenaren te koop aangeboden. Ontwikkelaar Ab van der Wiel ging meteen in gesprek, want hij zag een heel herbestemmingsplan voor zich. Van der Wiel: ‘Eind jaren tachtig kwam ik door een bizarre achtervolging in een gribusbuurt in New York terecht in een industrieel pand, waar een kunstenaar iets prachtigs van gemaakt had. Ik wist meteen dat ik dit ook wilde doen in Nederland: zo kan industrieel erfgoed behouden worden. Ik heb een lange adem moeten hebben, maar ik ben blij dat wat mij toen voor ogen stond nu ook echt vorm krijgt.’

Ontdek in een escaperoom van Bizon Events meer over het spannende verleden van de Meelfabriek

Duurzaamheid
Alle koopappartementen en het Directiegebouw zijn gasloos: ze zijn voorzien van een warmtepomp in combinatie met warmte- en koudeopslag (WKO) in de bodem. De warmtepompen zorgen voor warmte en warm water. In de zomer wordt er gekoeld, met behulp van kou in de bodem. De warmte die uit de gebouwen komt en de opgevangen zonnewarmte van de energiedaken wordt ook opgeslagen in de bodem, tot deze warmte weer nuttig gebruikt kan worden.

In de wanden van de appartementen is ‘vloerverwarming’ aangebracht, om koudeval door de stalen kozijnen tegen te gaan. En wordt het te warm, dan kan via dezelfde wanden gekoeld worden, via de WKO-installatie. Deze is vier keer zuiniger in gebruik dan een traditionele installatie. En dankzij het feit dat er geen gas meer wordt gebruikt, levert de Meelfabriek ook een bijdrage aan de CO2-reductie.  

Bij de poort 
Bij de toegang van het terrein van de Meelfabriek staat links al een mooi gerestaureerd pand, het Directiekantoor. Met in de deur de Leidse sleutels en korenaren verwerkt: beiden symbool voor het bedrijf dat bij oprichting meelfabriek ‘De Sleutels’ heette. Het gebouw zit nu al vol met creatieve en innovatieve bedrijven. Zeer binnenkort wordt het tegenovergelegen Poortgebouw ingericht. Dit pand was voorheen de fietsenstalling van de Meelfabriek. Geen gekke plek dus voor de Bizon Bike Company, dat daar nu al zit. Bij Bizon Bike kan je een bijzondere fiets huren en zo de leukste plekjes van Leiden en omgeving bezoeken. Of ontdek in een escaperoom van Bizon Events meer over het spannende verleden van de Meelfabriek.

Het Directiegebouw draait inmiddels volop en heeft energielabel A gekregen, wat uitzonderlijk is voor een monument

Bizon Bike Company

Poortgebouw
Binnenkort wordt van de fietsenstalling één grote werkruimte gemaakt, waar naast Bizon nog meer ondernemers een werkplek krijgen, zonder deuren en muurtjes ertussen. Ab van der Wiel heeft een dergelijk concept in Parijs gezien en hij wil dit graag ook in Nederland brengen. De essentie is dat je als klant nooit voor een dichte deur komt te staan. Is degene die je wil spreken er even niet, dan staat iemand anders je te woord, die je meer informatie kan geven. Zo is bij iedereen ‘het licht altijd aan’ zoals Van der Wiel het uitdrukt.

De ondernemers die in het Poortgebouw komen, zijn stuk voor stuk uniek. Want waar in Nederland vind je een glamourkapper die ook opgeleid is als psychotherapeut? Daar voer je sowieso een goed gesprek! En heb je tuinadvies nodig of wil je persoonlijk kennismaken met iemand die goed kan restaureren? Dat kan ook in dit gebouw. En natuurlijk kan je er terecht voor een heerlijke vegan lunch of een met zorg gemaakte cappuccino.

Waar vind je een glamourkapper die ook opgeleid is als psychotherapeut?

Cultuur snuiven en exclusief shoppen
Bijzondere winkelconcepten en galeries zullen hun plek gaan vinden bij de Meelfabriek. Kunst, ambacht en design krijgen de ruimte. 10 Corso Como, binnenkort ook te vinden in New York, is in gesprek met eigenaar Ab van der Wiel over een conceptstore in Leiden. En ook couturier Achmed Oso is enthousiast over de Meelfabriek. Het oudste gebouw van de Meelfabriek is het Ketelhuis. Daar zijn straks zes verdiepingen beschikbaar voor theatervoorstellingen, workshops, exposities en seminars.

De Meelfabriek

Bed, spa en…
Wie meerdere dagen in Leiden en omgeving wil doorbrengen, kan over een paar jaar terecht bij het Meelfabriek Hotel. Hotelier Arjen van der Hof is door Ab van der Wiel benaderd vanwege zijn ervaring met De Hallen in Amsterdam. Deze voormalige tramremise werd door van der Hof op indrukwekkende wijze getransformeerd tot een luxe viersterrenhotel. Bij de Meelfabriek gaat Arjan van der Hof opnieuw voor een bijzondere verblijfservaring. Op de bovenste verdieping komt de Skybar, voor loungen en lekker eten en drinken met een prachtig uitzicht op de stad. In een van de oude Silogebouwen komt Azzuro Wellness. Dit wordt de tweede vestiging van het concept dat in Noordwijk aan Zee al succesvol is.

10 Corso Como in gesprek over een conceptstore

En groen!
Ook de groene omgeving van de monumenten zal straks bijdragen aan het welbevinden van bezoekers en bewoners. De Meelfabriek is gebouwd op een deel van de 17e eeuwse vestingwerken van Leiden. De structuur hiervan is als geheel nog goed zichtbaar en momenteel wordt in Leiden door verschillende partijen samengewerkt om van deze vestingwerken een groene strook om de stad te maken. De Meelfabriek is deel van deze groene strook. De wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf tekent voor het ontwerp van het park van de Meelfabriek.

Straks en nu
Bewegen, ontspannen, genieten en inspireren: alles wat goed en weldadig is, is te vinden op deze locatie in Leiden. Al dit moois komt de komende jaren tot stand. Maar wie nu al graag Leiden wil beleven, kan terecht in het Poortgebouw. Huur een mooie fiets van Bizon, volg een van de samengestelde routes met leuke stops onderweg. En geniet, van de Sleutelstad met haar geschiedenis!

Reacties

Er zijn nog geen reacties