Het geheim van Lisse: monumentaal landgoed Keukenhof in alle seizoenen het bezoeken waard

Door: Erna Oosterveen

Keukenhof is een leuk en fleurig dagje uit. Ook dit keer staan er weer meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Het is met recht een unieke en onvergetelijke belevenis!

Hofboerderij Keukenhof, een van de rijksmonumentale gebouwen op het landgoed. Even de benen rust geven onder het genot van een hapje en een drankje!

Foto door: Keukenhof

Bloemententoonstelling Keukenhof is dan ook wereldwijd bekend. Maar weinig mensen weten dat dit maar een klein deel vormt van een veel groter, prachtig bewaard gebleven landgoed. Een oase van rust met een compleet ensemble van rijksmonumentale onderdelen die samen landgoed Keukenhof vormen. Hier kan je de sfeer proeven van een eeuwenoud landgoed.

Hier kan je de sfeer proeven van een eeuwenoud landgoed

Keukenhof Lisse
Bij het kasteel worden in het voorjaar veel dahlia’s geplant die in de zomer tot bloei komen.

Neogotische stijl
Landgoed Keukenhof ontstond in de 17e eeuw, toen op het keukenduin van Slot Teylingen een hofstede werd gebouwd met de naam Keukenhof. Het keukenduin heette zo, omdat alle opbrengsten uit dit duingebied, zoals kruiden, bessen en wild, bestemd waren voor de keuken van slot Teylingen. De oorspronkelijke hofstede Keukenhof werd in de 19e eeuw verbouwd tot een kasteel in neogotische stijl. In diezelfde periode lieten de toenmalige eigenaren van het landgoed, de familie van Pallandt, het omliggende park herinrichten in Engelse landschapsstijl, naar ontwerp van tuinarchitecten Zocher, die onder meer bekend zijn van het ontwerp van het Vondelpark.

Rijksmonumentale onderdelen
Je kunt op het landgoed eindeloos wandelen en onderweg kom je diverse rijksmonumentale onderdelen tegen, zoals de schaapskooi, de Hofboerderij en het Koetshuis. Verder is er een sculpturenroute te volgen. En in de terrassentuin vind je de heuvel ‘Meerzicht’. Vanaf deze heuvel heb je aan de ene kant een prachtig uitzicht over het park en aan de andere kant zie je het kasteel. 

Keukenhof Lisse
Schaapskooi

 

Keukenhof Lisse

Evenementen
Er vinden regelmatig activiteiten plaats op het landgoed. Vrijwilligers organiseren kleinschalige klassieke concerten, onder andere winnaars van het Prinses Christina Concours treden dan op. Een paar keer per jaar zijn er ook grotere evenementen, zoals de Castle Fair en Button Pop. Hier komen duizenden mensen op af.

Zwitsers speelhuis
Zwitsers speelhuis

Restauratie
In het afgelopen jaar werd het Zwitserse speelhuis gerestaureerd. Dit huis ligt meteen bij de ingang van het landgoed en is onderdeel van de ommuurde tuin die komend jaar hersteld wordt. Het verhaal gaat dat het speelhuis gebouwd werd voor een zoon van baron en barones van Pallandt. In het kasteel hangt nog een schilderij waar hij met zijn moeder op staat.

Hapje en drankje
In de Hofboerderij uit 1641 is een eenvoudig restaurantje gevestigd. Hier kan je terecht voor een hapje en een drankje. Naast de Hofboerderij is een boerentuin aangelegd, met bijzondere bol- en knolgewassen. Eenvoudig en doelmatig ontworpen, zoals dat gewoon is bij de meeste boerentuinen. En voor de kinderen is er een kinderboerderij met de allerzachtste dieren!

Keukenhof Lisse
Kasteel Keukenhof

Open
De poort van Landgoed Keukenhof staat altijd open. Binnen kijken kan op open monumentendag en open kastelendag.
De Hofboerderij is geopend op zaterdag en zondag van 11:00 - 17:00 uur. Vanaf 1 april is de Hofboerderij zeven dagen per week geopend van 11:00-17:00 uur.

Keukenhof Lisse

Reacties

Er zijn nog geen reacties