Eliane Roest: hotspot Mariënhof weer open

Column

Dit jaar was de Mariënhof in Amersfoort het startpunt van de Koninklijke familie. Een mooie kroon op het werk van de huidige eigenaren van deze prachtige erfgoedlocatie. Het Mariënhof heeft een lange geschiedenis die in 1479 begint als stadsklooster. Maar het bekendst is het nog in de functie van Burger Weeshuis; een zichtbare geschiedenis voor eenieder die zich concentreert op de details in het Mariënhof.

Foto door: Eliane Roest
Column door
Eliane Roest

Eliane Roest

Biografie

Eliane Roest bezoekt voor Hart voor Monumenten de mooiste monumentale hotspots van Nederland en deelt haar ontdekkingen in een column. Haar voorliefde voor kunst en cultuur brengen haar en haar gezin vaak naar bijzondere locaties met een verhaal. Via Instagram deelt ze dagelijks prachtige foto’s uit binnen- en buitenland. Op haar online platform Instagrambloggers.nl deelt zij de verhalen achter deze foto’s.

Het 'teruggeven' van het pand aan de inwoners van de stad Amersfoort lag aan de basis van het opzetten van de Hart en Ziel prijs. Een prijs waarbij jonge ondernemers werden opgeroepen om een passend horecaconcept te bedenken bij de Mariënhof. Ruim 100 inzendingen was het resultaat, de uiteindelijke top 3 werd met raad en daad bijgestaan door een vakjury om een businessplan te schrijven. BUUF in de Serre won, en werd een prachtige plek voor iedereen om te lunchen onder de gewelven.

Van zo’n monumentaal pand moet iedereen kunnen genieten

Zuster Margaux
Wijnbar Zuster Margaux

Zuster Margaux
Rechts naast de ingang van het oude klooster vond ik Zuster Margaux; ook voor iedereen te bezoeken. De naam Zuster geeft een knipoog naar de oorspronkelijk functie van Burger Weeshuis en Margaux refereert aan de bekende wijnsoort uit de Bordeaux. Iedere dinsdag- tot zondagavond staan haar deuren wagenwijd open voor iedereen. Bij Zuster Margaux willen ze de 'verzorgende functie' van het oorspronkelijke weeshuis doorvoeren. Je wordt er als gast goed verzorgd maar zeker ook verrast!

Personal tips van Eliane:

  • plof tijdens een zomeravond lekker in 1 van de zitzakken in de tuin
  • in de hoek zit een trap naar beneden, die brengt je in de prachtige oude wijnkelder en ook deze is gewoon open voor publiek
  • eet een stuk huisgemaakte taart bij Buuf in de Serre, de deur richting toilet brengt je langs het trapje richting de wijnkelder
  • toekomstmuziek: ik heb mij in laten fluisteren dat ze een hotelkamer willen maken op zolder, durf jij dat aan?

Zuster Margaux

Lokale kunstenaars
De mensen achter de Mariënhof willen de Amersfoorters in alles wat ze doen en laten betrekken, dit blijkt wel uit de kunstexposities die ze organiseren. In de exposities zie je voornamelijk werk van lokale kunstenaars. En ook de soundscape die je hoort als je het terrein opwandelt werd door een lokale geluidskunstenaar gecomponeerd. In deze zogeheten 'sound perfume' hoor je geluidsfragmenten van toen en nu. Bedenk je maar eens dat je ‘s avonds na een mooie avond door de gangen wandelt en dan ineens het geschater van spelende kinderen hoort. Een manier om de rijke geschiedenis van de Mariënhof op speelse wijze te laten terugkomen.

Het prachtige gebouw is weer van iedereen

5 jaar werk
De aandacht voor Amersfoort en de Mariënhof tijdens Koningsdag voelt als een kers op de taart. Een bekroning op het harde werken van de afgelopen 5 jaar en de uitgebreide renovatie van de afgelopen 3 maanden waarbij kosten nog moeite werden gespaard. Zo zijn er dakpannen uit 14 locaties, verspreid over heel Nederland, verzameld om het monumentale uiterlijk niet te verstoren.

Zuster Margaux

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties