Op zoek naar inspiratie?

Dit zijn de 5 beste bezochte monumenten van Open Monumentendag #1: Scheepvaarthuis Amsterdam

Door: Marieke Bosma

Het Scheepvaarthuis is een van Amsterdams bekendste monumenten. Het Scheepvaarthuis was bij de bouw omstreden en gedurfd. Van der Meij was één van de eerste architecten die een gebouw optrok uit beton. Nu is het gebouw een rijksmonument. Ook het interieur, dat Van der Meij samen met Piet Kramer en Michiel de Klerk verzorgde, is een rijkscollectie. Het is een icoon en het begin van de bouwstijl Amsterdamse School.

 

Foto door: Vincent van Hoven

Er is geen plek in Nederland met zoveel Amsterdamse School-kunst als het Scheepvaarthuis. Het is een hotel én museum; alle spullen staan op de plek waar ze horen en worden gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. De hotelgasten zitten op de originele stoelen. De gietijzeren lamp in de grote beraad zaal is de originele lamp. En als een dressoir een houten deurknop mist wordt deze gerestaureerd door een vast team restaurateurs. 

Monumentale suite Scheepvaarthuis
Trudy Visser heeft de overnachting in het Scheepvaarthuis gewonnen, zij heeft hier persoonlijk bericht over gehad. Gefeliciteerd!
 

 

Bijzondere details
Het Scheepvaarthuis is oorspronkelijk gebouwd als gezamenlijk kantoor voor zes Amsterdamse scheepvaartmaatschappijen. Architect J.M. van der Mey heeft het ontworpen als gebouw dat hun macht weerspiegelde. Het Scheepvaarthuis was in 1928 klaar en heeft zijn de monumentale kenmerken in de jaren behouden. 

Wat maakt het Scheepvaarthuis zo bijzonder?
- Het Scheepvaarthuis is het eerste gebouw dat volledig in de stijl van de Amsterdamse School is gebouwd. De stijl is te herkennen aan het overvloedige metselwerk langs schoorstenen, daklijsten en kozijnen en het ontwerp van de hoeken.
- Het gebouw is rijk gedecoreerd met beelden en gietijzer. De symbolen verwijzen naar de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis, zoals zeepaardjes, dolfijnen, golven en ankers. Rond de ingang zijn de Indische Oceaan, de Middellandse Zee, de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan te zien. 
- Het opmerkelijkste kenmerk van het interieur is het centrale trappenhuis. De trappen zijn rijkelijk gedecoreerd met schelpen, octopussen en andere figuren. 

Uitbreiding hotel
Het hotel heeft op 19 april 2018 de uitbreiding met 40 hotelkamers gevierd met de onthulling van een glas in lood kunstwerk naar ontwerp van Christie van der Haak. 

Glas in lood kunstwerk
Het kleurrijke glas in lood kunstwerk is te zien in het restaurant van Grand Hotel Amrâth Amsterdam. Het kunstwerk beslaat een oppervlakte van 54 vierkante meter en voorziet het restaurant van een prachtige lichtinval. Het ontwerp van Christie van der Haak is geïnspireerd op de originele patronen die in de stoffering van het Scheepvaarthuis zijn teruggevonden en die 100 jaar geleden door kunstenaars voor het Scheepvaarthuis zijn ontworpen.

Museum 't Schip verzorgt iedere zondag rondleidingen. De Bar Lounge is open voor lunch of drankjes met uitzicht op de Amsterdamse grachten en in Restaurant Seven Seas kun je heerlijk dineren. 

Meer uit deze serie

 • Op zoek naar inspiratie?
 • Op zoek naar inspiratie?
  Dit zijn de 5 beste bezochte monumenten van Open Monumentendag #2: de Martinikerk Groningen
 • Op zoek naar inspiratie?
  Dit zijn de 5 beste bezochte monumenten van Open Monumentendag #3: de Cereolfabriek Utrecht
 • Op zoek naar inspiratie?
  Dit zijn de 5 beste bezochte monumenten van Open Monumentendag #4: Ridderzaal Den Haag
 • Op zoek naar inspiratie?
  Dit zijn de 5 beste bezochte monumenten van Open Monumentendag #5: Oude Kerk Amsterdam

Reacties

Er zijn nog geen reacties