Hanzesteden om van te houden!

# 2 Zutphen: Hanzestad voor shopaholics

Door: Erna Oosterveen

Neem je vriend of vriendin mee voor een heerlijk dagje shoppen in Hanzestad Zutphen. Straten, stegen, hofjes, pleinen en water: je waant je in een middeleeuwse stad. Maar wel een stad waar je achter monumentale gevels bijzondere eigentijdse producten kan kopen. Slenterend door de binnenstad, kom je het ene na het andere bijzondere winkeltje of atelier tegen, gehuisvest in een prachtig monumentaal koopmanshuis of pakhuis. 

Foto door: Pixabay

Winkelen voor mannen!
Hoezo houden mannen niet van shoppen? In Zutphen is een speciale mannen-winkelroute, waar je van alles tegenkomt waar je als man blij van wordt. Met natuurlijk ook hier en daar een ‘pitsstop’ voor een lekker hapje of drankje, wanneer je daaraan toe bent.

Wijnhuistoren
Lunchen, dineren of borrelen kan bijvoorbeeld in het Wijnhuis. In de kelder van dit in 1955 herbouwde pand zijn de bouwsporen van het originele wijnhuis uit de 14e eeuw te vinden. Het pand uit de middeleeuwen was tijdens de bevrijding van Zutphen in vlammen opgegaan. De wijnhuistoren werd gebouwd tussen 1618 en 1642. De toren doet denken aan de Westertoren in Amsterdam: de stadsbouwmeester van Zutphen liet zich inspireren door Hendrik de Keyser. Voor een bijzonder uitzicht over de omgeving van de stad is een beklimming van de toren een aanrader!

Boeken aan de ketting
Bijzonder in Zutphen is ook de Walburgiskerk. Deze kerk werd al gebouwd omstreeks 1050 en kreeg in de eeuwen daarna diverse uitbreidingen. Aan het begin van de 16e eeuw werd de oorspronkelijke kerk omgebouwd tot een grote hallenkerk, een voorbeeld van de rijke Nederrijnse gotiek. Zo is terug te zien dat Zutphen als Hanzestad veel contact had met Duitse steden. In de kerk bevindt zich een kettingbibliotheek, de enig overgeblevene in Nederland en een van de drie in Europa. Er liggen boeken aan de ketting die nergens anders ter wereld te zien zijn.

Voor wie moe is na het slenteren door de stad: er zijn in en net buiten de stad verschillende B&B’s gevestigd in monumentale panden. Zoals deze voormalige stoomwasserij aan de IJssel of deze Airbnb.

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties