De drie meest bezochte kerken in 2018

# 2 Broerenkerk Zwolle

Uitgever en boekverkoper Wim Waanders zorgde voor een nieuwe bestemming voor de 15e eeuwse Broerenkerk in Zwolle.  Ruim 600.000 bezoekers waren het afgelopen jaar bij Waanders. Om een boek te kopen, het indrukwekkende gewelf van dichtbij te bekijken, te genieten van een concert op het karakteristieke orgel of om een lezing bij te wonen. Een bezoek aan ‘Waanders in de Broeren’ is altijd de moeite waard.

Foto door: Wikipedia

In 1466 begonnen de Dominicanen aan de bouw van de Broerenkerk. In 1580 werd in Zwolle een pro-Spaanse opstand in de kiem gesmoord. Dat leidde tot zoveel emotie dat het stadsbestuur besloot om de Dominicanen de stad uit te zetten. De kerk werd geplunderd en stond lange tijd leeg. Pas in 1640 werd de kerk weer in gebruik genomen, dit keer door de protestanten.

Bezoekers kunnen de schilderingen van heel dichtbij bekijken

Herbestemming
Vanaf 1982 was de kerk eigendom van de gemeente. De kerk werd een tijdlang gebruikt voor concerten en tentoonstellingen. Tijdens een restauratie in die tijd kwam het prachtige gewelf met schilderingen tevoorschijn. Bij de herbestemming door Wim Waanders was de oorspronkelijke architectuur van de kerk leidend. De lengteas van het schip van de kerk is nu als loopas in de winkel nog goed zichtbaar. En vanaf de derde verdieping in de zijbeuk kunnen bezoekers de schilderingen in het gewelf van de kerk van heel dichtbij bekijken. De schilderingen bestaan uit fragmenten uit het leven van Christus. Daar tussendoor staan de wapens van bekende Zwolse families.

Activiteiten
Waanders in de Broeren is meer dan een boekwinkel. Je kan er ook terecht voor muziek, film, wijn, design en informatie over Zwolle. De evenementen-agenda staat bol van de activiteiten. Zo wordt er regelmatig op het Scheuer-orgel gespeeld. Dit orgel werd in 1824 aan de kerk geschonken en gebouwd door de Zwolse orgelbouwer J.C. Scheuer. Het orgel is nog in nagenoeg de oorspronkelijke staat. Kenners roemen de bijzondere klank. In de Brasserie zijn regelmatig boekprestaties en lezingen. En je kan er terecht voor een heerlijk koffiemoment, een lunchbreak of een borrel.

Naar de activiteiten van de Broerenkerk.

Meer uit deze serie

Reacties

Er zijn nog geen reacties

De drie meest bezochte kerken in 2018
# 1 Dominicanenkerk Maastricht Vorig artikel
De drie meest bezochte kerken in 2018
# 3 Domkerk Utrecht Volgend artikel