Bijzondere eigenaren: Kerkpad 3 Maren-Kessel

Door: Marieke Bosma

Hannah Vossen & Simon Dermijn wonen in deze pastorie sinds 1 oktober 2015 en zijn sinds dat moment bezig met de restauratie. Zij laten daarnaast hun 'Hart voor Monumenten' spreken met een stichting die monumenten behoud via verhuur, huiskamerconcerten en voordrachten. 

De voormalige pastorie aan Kerkpad 3 is een rijksmonument. Het is gebouwd in 1873 in neogotische stijl. Het was de dienstwoning van de ernaast gelegen katholieke kerk. In 1944 werd deze kerk door de Duitse bezetter opgeblazen. De fundamenten zijn nog deels zichtbaar. Kerkgangers konden na de oorlog tijdelijk terecht in een schuur aan de overzijde, daarna werd een nieuwe kerk gebouwd op een andere plek. In 1955 kwam de pastorie in particulier bezit en is nu in gebruik als woning.

Het gebouw is omgeven door een grote boomgaard en siertuin waarvan een aantal bomen is opgenomen in de gemeentelijke lijst van bijzondere bomen. Grenzend aan het perceel ligt de oude kerkelijke begraafplaats en staat een kleine, in 1955 gebouwde, Mariakapel. Het Kerkpad kreeg onlangs ook weer de historische naam ‘den heiligen gang’. Dit is aan het begin en einde van het pad in steen gebeiteld. Dit is onderdeel van het recent uitgevoerde Lithse padenplan.

Monumenten Community 
Op de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Wil jij Hannah Vossen & Simon Dermijn op dit online platform ontmoeten? Hier word je lid!

Reacties

Er zijn nog geen reacties